Якою буде перемога України та коли відбудують зруйнований ракетою будинок у Львові. Підсумки доби

1154 0
Нині 9 серпня та 532 доба героїчного протистояння російській агресії.
ФОТО: ТВОЄ МІСТО

ФОТО: ТВОЄ МІСТО

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 17:54, відбій – о 18:26. Фіксувався зліт МіГ-31К.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулось понад 30 бойових зіткнень. Українська авіація завдала 10 ударів по районах зосередження противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 5 артилерійських засобів на вогневих позиціях, склад боєприпасів та 2 станції радіоелектронної боротьби ворога.

Читайте також: В Україні відкрили понад 110 кримінальних проваджень щодо військкомів. Наразі 15 обвинувальних актів направлено в суд.

Акцент дня: «Туга за домом іноді сильніша за ПТСР». Розповідь Ірини Фінгерової. Українська письменниця з Одеси Ірина Фінгерова п’ять років тому разом із чоловіком переїхала до Німеччини. Там у них народилася донька Сара. Ірина влаштувалася сімейною лікаркою у Дрездені, а коли почалася війна, активно долучилася до допомоги Україні. А ще пише історії про українських біженців, курирує літературні зустрічі в Українському координаційному центрі та підтримує українок із дітьми, бо сама пережила непростий період адаптації в чужій країні. У новому проєкті Tvoemisto.tv «Наші українці» жінка розповідає, як вчить доньку української мови, що вважає перемогою України і чому нам усім доведеться пройти жорсткий тренінг із толерантності.

«Тому буде круто, коли ми повернемо свою територію, розмінуємо наші міста і села, коли народяться діти, які не знатимуть, що таке війна. Ось це і буде перемога – покоління дітей, які не знатимуть війни. Бо сьогодні знову є діти війни, які мають досвід сидіння в підвалах, страху за близьких. Перемога настане тоді, коли ми зможемо жити у світі, де війна буде абстрактною категорією».

Ключові події:

1. Пошкоджений внаслідок ракетного удару будинок у Львові планують відбудувати до стану 1924 року. До кінця цього тижня у Львові завершать етап розбору завалів у будинках за адресами вул. Стрийська, 62, 64, 66 і 68. З наступного тижня їх почнуть відбудовувати до первісного стану.

На цю ж тему: Наслідки наймасштабнішої ракетної атаки по Львову. Що вже полагодили. Ремонт дахів планують завершити до 1 вересня 2023 року;

2. В Україні пропонують створити нове державне свято. День подяки планують відзначати 22 жовтня.

Читайте також: Хто і за які кошти зносить радянські пам’ятники на Львівщині. «З обласного бюджету ми зовсім не витрачали коштів. Громади робили це самостійно, підприємці безкоштовно надавали послуги крану, мешканці приносили драбини, ланцюги, щоб зносити ті пам’ятники», – про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила секретарка робочої групи Львівської ОВА з питань декомунізації Анна Герич.

Та: Скільки коштів витрачає Львів на утримання одного переселенця у міському шелтері. В.о. директора департаменту гуманітарної політики ЛМР Євген Бойко зазначив, що на один рік на утримання одного переселенця, який проживає в міському шелтері, а загалом це приблизно 2 тисячі осіб, у бюджеті міста закладено орієнтовано 11 тисяч гривень;

3. У центрі Львова реконструюють історичний будинок. Що там буде. «Йде мова про невелику історичну будівлю, це не є пам’ятка. Однак в проєкті запропонували зберегти весь історичний характер. Лише другий поверх доповнять повноцінними офісними приміщеннями. Тут не йде мова жодним чином про житлову забудову, лише офісна функція, яка дозволить додатково посилити історичну частину Львова», – зазначив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

На цю ж тему: У Львові вже втретє заборонили зводити будинки на місці лісу в Брюховичах. На питання від заступника міського голови Андрія Москаленка, чи це є питання здорового глузду забудовувати ліс, представник забудовника зазначив, що це питання законодавства і права власності.

Читайте також: У Львові просять зберегти історичну віллу Кшечуновичів. Прокуратура вимагає від власників вілли укласти на неї охоронний договір;

4. Домівка врятованих тварин у Львові. Фоторепортаж. «Це місце, де живуть тварини, які постраждали від рук людей або ж людської діяльності, і не можуть повернутися в природу. До прикладу, у нас живе лисиця без лапи. Також у нас багато евакуйованих тварин. Собак та котів ми прилаштовуємо, і віддаємо під договір. Два тижні тому ми пралаштували десять тварин», – розповіла Tvoemisto.tv працівниця домівки Анастасія.

На цю ж тему: На Львівщині помітили ведмедя. Його бачили у селах Дрогобицького району.

Читайте також: У парках Львова продовжують встановлювати меблі. Що вже з’явилося. Монтаж паркових меблів, закуплених наприкінці минулого року, уже на завершальному етапі;

5. Організатори повідомили, чому для проведення Сорочинського ярмарку вперше в історії обрали саме Львів. Місто стало найбільшим хабом для внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: «Шампанські очі». У Львові відбудеться фестиваль до 55-річчя Кузьми Скрябіна. Виступлять найвідоміші українські співаки.

Слава Україні. Гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!