Історія жінки, яка втратила на війні двох найдорожчих людей та чи можна нині пекти Паски. Підсумки доби

428 0
Нині 3 травня та 800 доба героїчного спротиву агресії рф.

Акцент дня: Чи можна пекти Паски у п'ятницю та що таке Волочильний понеділок. Кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України Леся Горошко-Погорецька – про те, як в українців проходили останні дні перед Великоднем.

«Є уявлення про те, що в п’ятницю паски не печуть, бо цього дня виносять Плащаницю – це страсна п’ятниця, жалобний день. Кажуть, що цього дня навіть пташка гнізда не в’є. Але багато етнографічних джерел вказують на те, що паски у п’ятницю таки пекли. Упродовж тижня є багато роботи, а п’ятниця – більш спокійний день, коли є час побавитись з тістом. Тому, насправді, немає твердої настанови – і в четвер, і в п’ятницю, і в суботу люди пекли і печуть паски.»

Читайте також: Скільки коштуватиме Великодній кошик 2024 року. Ціни на продукти. Цьогоріч продукти на Великдень коштуватимуть дорожче на 17%, ніж торік.

Та: У Львові потребуючих запрошують на Великодній сніданок. Трапеза відбудеться в Центрі підтримки людей, які втратили дім, імені Олесі Саноцької.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 134 бойових зіткнення, з них 50 та 22 на Авдіївському та Бахмутському напрямках. Українська авіація завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника та 1 – по його зенітно-ракетному комплексу. Підрозділами ракетних військ уражено 2 склади боєприпасів, засіб ППО, 2 артилерійські системи та ворожий зенітно-ракетний комплекс.

Читайте також: «Ми були надто нерішучими». Макрон зробив заяву щодо війни і прокоментував введення військ в Україну. «Якби росіяни прорвали фронт і якби було прохання України – а зараз це не так, – ми б легітимно поставили собі таке запитання. Тож я думаю, що виключати такий сценарій – це б означало, що ми не вивчили уроки останніх двох років».

Та: Мешканцям Львівщини заборонили відвідувати ліси одного з районів. Це рішення спрямоване на забезпечення безпеки людей у період воєнного стану.

Тема дня«Щоранку приходила пити з ним каву». Як львівʼянка доглядає могили трьох воїнів. «Бачите? Я спілкуюся з ними через ці прапори: якщо вони рухаються, значить, хлопці мені відповідають. Вони завжди зі мною...» 32-річна Наталя Михайлишин-Кирич втратила на війні двох найдорожчих людей – брата і чоловіка. Майже щодня жінка приходить на їхні могили, щоб поговорити з ними. Доглядає ще одну могилу без фото, імені й дати – місце вічного спочинку невідомого Героя.

Ключові події:

1. Благодатний вогонь перед Великоднем. Коли зійде і що це означає. 4 травня, в Єрусалимі зійде Благодатний вогонь. Минулого року трансляцію події на YouTube вело видання The Independent, ймовірно, цьогоріч буде також.

Читайте також: Що та з яких країн імпортують на Львівщину. За 2023 рік імпорт товарів у Львівській області збільшився на 7,4%, порівнюючи з 2022 роком, і становив 5 млрд 785 млн доларів.

Та: Львівщина співпрацюватиме з регіоном у Великій Британії. Йдеться про графство Норфолк у Східній Англії;

2. Києво-Могилянську академію оштрафували вдруге за недопуск інспекторів ДІАМ до братських келій. Згідно з відомостями єдиної державної електронної системи у сфері будівництва на обʼєкті триває реставрація з пристосуванням під навчальні та службові приміщення.

Читайте також: На Лук’янівці розбирають будинок 1902 року. Знищено опорні конструкції.

Та: Ще один львівський ринок планують оновити. Що там буде. Територія Підзамче має стати вільним, загальнодоступним громадським простором, однак зі збереженням ринкової функції;

3. Українським спортсменам надали рекомендації, як контактувати з росіянами на Олімпіаді-2024. Такі рекомендації затвердили «з метою уберегти українських атлетів від провокативних ситуацій».

Читайте також: Через напівмарафон у Львові перекриють низку вулиць. Як курсуватиме громадський транспорт. 100% від усіх стартових внесків спрямують на реабілітацію та адаптацію людей.

Та: На Львівщині хочуть повернути у власність громади найстарішу солеварню Європи. Стан, в якому перебуває завод є плачевним;

4. У Львові та області посилять патрулювання на Великдень. Правоохоронці патрулюватимуть поблизу храмів.

Читайте також: У Львові знову запрацює велопатруль. Яку роботу виконуватимуть. Чергування розпочнуться уже з наступного тижня.

На цю ж тему: На вулицях Києва відновлює роботу кінна поліція. Інспектори вартуватимуть у паркових зонах;

5. Як у Львові святкуватимуть Великдень-2024. 

На цю ж тему: Розклад Пасхальних богослужінь у катедральних храмах Львова.

Та: Обливаного понеділка на площі Ринок цьогоріч не буде. Хто все ж бажає дотримуватись традицій обливаного понеділка, у місті працюють фонтани на пл. Митній і біля Оперного театру.

Слава Україні. Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!