Уроки без телефонів, їдальні з терміналами. Яким буде новий навчальний рік у Львові

3713 0
Кожен навчальний заклад вирішуватиме, який формат програми застосувати.
фото умовне

фото умовне

Цього року близько восьми тисяч дітей вперше сядуть за парти львівських шкіл. Це майже стільки ж першачків, як і минулого року. Про це повідомив на брифінгу керівник міського управління освіти Андрій Закалюк.

«Різниця у 300 дітей у порівнянні з минулим роком. Кожен навчальний заклад вирішуватиме, який формат програми застосувати. Але ми наполягаємо, щоб молодша школа вчилася офлайн. Рішення про зміни в програмі старшокласників приймає кожен заклад окремо. Це залежить від можливостей забезпечити сховищем наявну кількість учнів», – зазначив керівник управління освіти.

Читайте також: На Львівщині бракує вчителів. Яких найбільше

В міському управлінні освіти запевняють, що кожна школа міста має укриття. Зокрема, впродовж літа у Львові на ремонти сховищ витратили 10 млн грн. А також школи мають готові алгоритми дій, що робити під час загрози безпеки учнів і як комунікувати в цьому питанні з батьками. 

Зокрема, львів'ян заохочують не витрачати кошти на букети квітів на День знань, а переказати їх на доброчинність. Пожертви підуть на реабілітаційний центр «Unbroken Kids», де надають допомогу дітям, постраждалим від війни. 

«Ми просимо всіх долучитися до цієї акції. І цього року у Львові ми хочемо дуже багато говорити з нашими дітками про інклюзивність та доступність. Це буде і темою першого уроку в школах Львова. Він називатиметься «Незламний урок». Ми будемо вчитися і дізнаватися, як треба говорити з хлопцями й дівчатами, які постраждали під час війни, які втратили кінцівки чи пересуваються на візках. Тому що дуже часто ми не знаємо, як це робити правильно», – додав Закалюк.

Також цього року львівських школярів чекає багато нововведень: вони зможуть купувати булочки без готівки, ходити в експедиції і навіть змагатись у шкільних лігах з кіберспорту, пише пресслужба ЛМР.

Навчання без телефонів

Зазначимо, з 1 вересня у школах Львова ініціюватимуть заборону для учнів використовувати мобільні телефони. Такі дії покликані створити умови для спілкування дітей з однолітками та уникнути зайвого відволікання від навчального процесу. Важливо, що в кожній школі буде свій формат, як це працюватиме.

«Ми хочемо максимально скоротити користування мобільними телефонами. Це не стосуватиметься випадків, коли потрібно зв’язатися з батьками чи навчального процесу, коли телефони замінюють підручники. Це важливо, щоб контролювати кількість часу, який діти проводять в телефоні, і власне контент, який вони там споживають. Ми опираємось на дослідження ЮНЕСКО, досвід шкіл за кордоном чи приватних навчальних закладів, де це вже працює. Можна залишати телефони у вчителя і батьки у разі потреби контактують з ними. Можна запропонувати учням під час навчання користуватися кнопковими телефонами, та інше», – наголошує Андрій Закалюк.

Термінали в їдальнях

У шкільних їдальнях буде можливість розраховуватись банківськими картками. Зараз це буде діяти у кількох навчальних закладах, але з січня має охопити всі школи МТГ. З наступного року це буде обов’язковою умовою у тендерних документаціях, тож всі надавачі послуг, які займаються харчуванням у шкільних їдальнях, будуть зобов’язані це організувати у всіх школах.

Жодних оцінок за творчі предмети

Управління освіти рекомендувало педагогічним радам шкіл відмовитися від оцінювання таких предметів як образотворче мистецтво, трудове навчання, музика та, можливо, фізкультура. Така пропозиція має на меті дати можливість учням творчо підходити до виконання завдань із цих предметів та розкривати свій творчий потенціал.

Уроки парами для старшокласників

Розклад уроків для учнів старших класів складатимуть у такий спосіб, щоб, за можливості, предмети були розставлені парами (по 2 уроки одного предмету поспіль). Це робитимуть для того, щоб на один день учні готуватись до меншої кількості предметів.

Читайте також: У львівських школах недобір першокласників. У чому причина

Активності на будь-який смак

В школах продовжуватимуть проводити квізи та дебати, адже з кожним роком вони набирають все більшої популярності. Вперше у Львові планують провести Фестиваль шкільних дитячих театрів, щоб діти під час року готували вистави і виступали з ними перед великою аудиторією у справжніх театрах.

Також управління освіти пропонуватиме вчителям проводити справжні навчальні експедиції.  В першу чергу це стосуватиметься вчителів географії та історії. Для цього навчально-методичний центр розроблять різні маршрути, на різну кількість днів і для різних вікових груп. Цього року у Львові розширюють кількість шкільних спортивних ліг. Минулого року діти грали у футзал, баскетбол та волейвол, то з вересня до цього списку додадуться легка атлетика, черлідинг, кіберспорт і, можливо, флорбол. Всі ці види спорту передбачають командну гру для того, щоб школярі ще більше вчились взаємодіяти з однолітками.

Нагадаємо, школи Львівщини з нового навчального року майже повністю перейдуть на очне навчання. Загалом в області освіту здобуватимуть близько 290 тисяч учнів, що орієнтовно стільки ж, як торік. Детальніше про те, яким буде новий навчальний рік, читайте у нашому матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!