Києво-Печерську лавру внесли до Держреєстру нерухомих пам'яток

1033 0
Відповідна постанова з'явилася на сайті Кабінету Міністрів України.
Києво-Печерська Лавра / Фото: Shutterstock

Києво-Печерська Лавра / Фото: Shutterstock

Кабінет Міністрів вніс ансамбль Києво-Печерської лаври та низку прилеглих будівель до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Про це йдеться у постанові уряду.

Згідно з документом, доданий перелік об'єктів культурної спадщини національного значення вноситься до Держреєстру нерухомих пам'яток України й, відповідно, виключається зі списку пам'яток архітектури Української РСР.
 
До переліку увійшли Успенський собор, Дзвіниця Успенського собору, Троїцька надбрамна церква, келії, корпуси, друкарня, трапезні, палітурня, Ближні та Дальні печери, вежі на вул. Лаврська, 9-17, а також вежа на вул. Теліги, 12.
 
 

Нагадаємо, у грудні 2022 року Мінкульт рекомендував Лаврському заповіднику не продовжувати угоду з УПЦ на оренду Успенського собору й Трапезної церкви у Верхній Лаврі. Тоді ж у Києво-Печерській Лаврі зареєстрували монастир у складі ПЦУ. Намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь) звернувся до президента з проханням не забирати в УПЦ храми київської святині. Згодом він заявив, що непродовження договору оренди є незаконним.

Додамо, цьогоріч у Верхній лаврі представники ПЦУ тричі звершили Богослужіння: на Різдво, Водохреща та Стрітення. Наразі невідомо, чи будуть храми Верхньої лаври передані в тривалу оренду, тож поки представники ПЦУ просять одноразові дозволи на проведення богослужінь.
Ігор Ющенко

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!