Київ

Київрада передала під знос колишню тютюнову фабрику Спіліотті

844 0
Фабрика знаходиться на території Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ», тож передача землі має бути погоджена Департаментом охорони культурної спадщини КМДА

Київрада підтримала рішення про передачу в оренду під будівництво ділянки на вулиці Хорива в історичній частині Подолу, де розташовувалась тютюнова фабрика Спіліоті. Про це повідомив активіст Дмитро Перов.

Активіст розповів, що вперше в документах виробничі цехи фабрики фігурують у 1883 р., як уже діючі. Тож вірогідно фабрику заклали ще раніше. У радянський час, за спогадами Василя Галайби, тут розміщувалася фабрика столових приборів. Того ж періоду і рудимент - сіра похмура радянська плитка, що нині ховає оригінальний фасад будівлі.

У будинку, що на фото розміщувалася контора підприємства. Цікаво, що сам будинок дерев’яний, обкладений цеглою. Вірогідно один з останніх таких на Подолі. Приклад промислової (мануфактурної забудови) нижнього міста.

«Ну, а ще - це територія Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ», тож передача землі без погодження Департаментом охорони культурної спадщини КМДА, яке відсутнє у проєкті рішення – незаконна», - наголосив Перов.

Нагадаємо,пам'яткоохоронець Дмитро Перов оголосив збір коштів на оплату послуг адвоката у суді за позовом забудовника «Ковальска нерухомість».

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!