Київ

Київрада знову звернеться до уряду щодо передачі будинку Сікорського у власність громади

670 0
Місто давно хоче відновити будівлю та зробити музей, однак щоразу до кінцевого рішення немає.

Сьогодні Київрада знову звернеться до уряду, аби Кабмін (з подачі Міністерства культури) припинив блокувати передачу будинку Сікорського у власність громади столиці. Про це написав мер Києва Віталій Кличко.
 

Він зазначив, що місто вже протягом кількох років просить передати об’єкт, щоб мати можливість реконструювати та зберегти його, щоб створити музей Ігоря Сікорського.

«...Щоразу в уряді знаходять якісь бюрократичні перепони, щоб цього не відбулося. А садиба тим часом руйнується», – каже мер.

Нагадаємо, минулого тижня питання передачі будинку Сікорського в управління міста було винесено на розгляд Кабінету міністрів та відкликано без пояснення причини. Як виявилося згодом, це сталося через міністра культури Ткаченка, який заблокував розгляд.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві оборони, яке є власником будівлі, у відповідь на запит «Твого міста» повідомили, що готують передати будинок Сікорського з державної в комунальну власність Києва. У міністерстві повідомили, що підготували комплект документів, який уже пройшов погодження в Мінекономіки.
 

Зазначимо, цьогоріч на День міста мер Києва Віталій Кличко висловив сподівання, що історична будівля на Ярославовому Валу буде передана у власність міста і підтвердив свою давню обіцянку створити в ній музей. Таку ж обіцянку він дав і синові Ігоря Сікорського Сергію, коли той приїжджав до Києва. До Кличка Сергію Сікорському гарантував зробити музей в будинку на ЯрВалу президент Віктор Ющенко.

Довідка. У триповерховому будинку кінця ХІХ століття на вулиці Ярославів Вал, 15-Б, жив до приходу більшовиків відомий на весь світ авіаконструктор Ігор Сікорський. Саме тут до еміграції в США він конструював та випробовував свої перші моделі літальних апаратів. У радянські часи будівлю перетворили на відомчий готель Міноборони, а в 1990-их роках вона почала занепадати. Будинок не раз обіцяли відремонтувати і влаштувати там музей.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!