Київ

Київська прокуратура через суд скасувала незаконну оренду комунальної землі вартістю 700 млн гривень

686 0
Прокуратура міста скасували право оренди на 17 га у Голосіївському районі.
Фото: Київська міська прокуратура / Facebook

Фото: Київська міська прокуратура / Facebook

Господарський суд міста Києва задовольнив позов Київської міської прокуратури в інтересах держави та скасував державну реєстрацію права оренди земельної ділянки по вул. Промисловій у Голосіївському районі міста Києва площею майже 17 га вартістю понад 700 млн гривень. Про це повідомили у пресслужбі Київської міської прокуратури.  
 
Встановлено, що приватне товариство у березні 2020 року, більш ніж через рік після припинення йому права оренди вказаної земельної ділянки, без будь-яких правових підстав здійснило реєстрацію права користування (оренди) цієї землі.
 
У подальшому, у зв’язку з набуттям права власності на промислову базу загальною площею 155 кв.м, яка розташована на цій ділянці, недобросовісний землекористувач перереєстрував право оренди землі за іншим товариством.
 
 
Прокуратура встановила, що реєстрація права оренди на земельну ділянку за обома товариствами здійснена з порушенням вимог чинного законодавства, за відсутності волевиявлення її законного власника - Київської міської ради. Крім того, право оренди не могло перейти від одного товариства до іншого, у зв’язку з набуттям права власності на промислову базу, оскільки власник цього майна не був законним користувачем земельної ділянки.
 
Враховуючи викладене, державна реєстрація права оренди на вказану земельну ділянку за відсутності відповідного волевиявлення Київської міської ради та оформлення правовстановлюючих документів на землю є незаконною та перешкоджає територіальній громаді міста Києва ефективно і раціонально розпоряджатися комунальною землею в інтересах громади. За таких обставин суд погодився з доводами прокурора про наявність підстав для скасування державної реєстрації та припинення товариству права оренди земельної ділянки, задовольнивши позовні вимоги в повному обсязі.

Як повідомлялося раніше, столична прокуратура зацікавилася котеджами, які звели замість дитячого оздоровчого табору у рекреаційних зонах.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!