Київ

Київський крематорій відреставрують, але поки виконують косметичний ремонт

701 0
Бюджетних коштів на це витрачати не будуть.

На території ритуальної служби спеціалізованого КП «Київський крематорій» розпочали ремонтні роботи. Обидві зали планують привести до ладу протягом двох тижнів.  Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, інспектуючи роботи в залах.

«Будівлі крематорію зведені ще у 1970-х роках, тобто їм майже пів століття. Безумовно, вони потребують повноцінної реконструкції, що ми і планували зробити у 2021 році. Однак будівлі були визнані об’єктами культурної спадщини, адже створені за унікальним проєктом. Це суттєво ускладнює проведення будь-яких ремонтних робіт. Оскільки державні норми вимагають здійснити комплексну реставрацію, що супроводжуватиметься науковими дослідженнями. І ми вже виконали низку процедурних і дослідницьких робіт, щоб вже наступного року проводити реставрацію», – повідомив Пантелеєв.

Він додав, що зараз у прощальних залах виконують поточний ремонт, щоб покращити їх зовнішній вигляд.

«Критика військових, до яких велика повага і вдячність, є об’єктивною. І ми зараз максимально оперативно виправляємо ситуацію – очищаємо, фарбуємо, заміняємо деякі елементи. Тобто все, що не вплине на подальшу реставрацію, проте покращить зовнішній вигляд приміщень, де прощаються з українськими воїнами», – зазначив заступник голови КМДА.

Ремонт триватиме до двох тижнів, зали ремонтуватимуть почергово. Бюджетних коштів на це витрачати не будуть.

Раніше керівниця Патронатної служби «Азова» Олена Толкачова поскаржилась на жахливий стан крематорію на Байковому кладовищі. Вона заявила, що до споруди неможливо безпечно пронести труну через розбите каміння під ногами, а також що всередині – темна пітьма і бруд.

 

@zori_ua Автори київського крематорію - Володимир Мельниченко і Ада Рибачук - вклали в його архітектуру глибокий сенс. Це «чуми» (традиційне житло ненців - кочових племен півночі): вгорі кожного чуму був отвір через який практично виходив дим з «наметів», але духовно - залишався отвір-двері для зв‘язку з небом-космосом. Після смерті власника чум перевертали дном до неба, щоб душа відлетіла. Будинок прощання - це перевернуті чуми, куди мало за проектом потрапляти багато природнього світла. За задумом крематорій мав бути весь білосніжний, проте радянська влада відібрала права авторів впливати на вигляд території (там ще була стіна пам’яті, яку залили бетоном, і мали бути резервуари з водою - вода теж як символ-провідник душ). Влада незалежної України теж не давала можливостей авторам відновити/довести проект до завершення. Керівництво кладовища пофарбувало будинок прощання зсередини в зелений колір, з якимись декораціями. Ада Рибачук померла 2010 року, Володимир Мельниченко - минулого року. Загалом вони присвятили будівництву цього комплексу (вони спроектували все і будували все власноруч) 14 років, після чого влада цей проект почала знищувати. Зараз є фонд (не прибутковий, а скоріш альтруїстів), який займається збереженням творів цих авторів - вважаю, що саме під їхнім керівництвом крематорій набрав би тієї духовної сили, яку задумували автори. Бо те що є зараз - результат дій-бездій актуального керівництва кладовища. ‘: ПІДПИШІТЬ ПЕТИЦІЮ #12602 ♬ оригинальный звук - ZS.UA
 

 

Також кияни зареєстрували петицію з вимогою привести до ладу «Київський крематорій», збір підписів триває. 

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!