Суд не задовольнив апеляцію міста щодо недобуду біля Скверу Гідності. Яка ситуація і чи є шанс на демонтаж

1916 0
Історія розпочалась ще у 2013 році.
Фото: Андрій Рущак

Фото: Андрій Рущак

У Львові впритул до Скверу Гідності на Сихові, на проспекті Червоної Калини, 109, розташований двоповерховий недобуд, який місто мало знести ще рік тому (тоді виконком Львівської міської ради повторно скасував містобудівні умови та обмеження на цей об’єкт), але власник об’єкта почав перешкоджати демонтажу і звернувся до суду. Суд задовольнив його скаргу, але тоді виконком ЛМР подав апеляцію. 5 липня 2023 року Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова опублікував постанову, у якій таки не задовольнив апеляційну скаргу виконкому. Адвокатка і громадська активістка з ГО «Кращий Сихів», яку створили ще наприкінці 2014 року для захисту інтересів мешканців Сихова у їх роботі над створенням Скверу Гідності та боротьбі проти спроб його забудови, Леся Мельник пояснила детальніше про цю ситуацію і як вони діятимуть далі. 

«В серпні 2022 року громадянин Володимир Кульчицький фактично почав зводити торговий центр поруч зі Сквером Гідності, на що отримав містобудівні умови ще у 2013 році. Але з того часу він нічого не будував, оскільки громада Сихова та, зокрема, ГО «Кращий Сихів», керівником якої тоді була Наталія Піпа, відстояли створення тут у 2014 році Скверу Гідності. Але відбувалися різні судові процеси, учасниками яких були громадська організація, Львівська міська рада та громадянин Кульчицький», – пояснила вона.

Читайте також: На території Скверу Гідності у Львові мають знести незаконний МАФ

Як зазначила активістка, будівельні роботи на ділянці розпочались, тому що ввели воєнний стан, під час якого архітектурно-будівельні перевірки заборонені. Проте громадськість почала діяти – Сихівська районна адміністрація отримала скаргу від батьків учнів 98 загальноосвітньої середньої школи, що розташована неподалік будови. Тоді ці скарги передали до виконкому Львівської міськради. Таким чином останні прийняли рішення про скасування містобудівних умов, внаслідок чого розпочався демонтаж. Також з цього питання засіла міська комісія з питань ТЕБ і НС, яка згодом винесла рішення про те, що будівля є небезпечна і зобов’язала Кульчицького демонтувати її. 

«Так, пан Кульчицький скористався своїм правом на звернення до суду і в цій справі оскаржив рішення виконкому міської ради про скасування містобудівних умов, які були видані департаментом містобудування ще в 2013 році. А також він оскаржив рішення міської комісії з надзвичайних ситуацій і технічної безпеки як такі, що є безпідставними та неправомірними. Так з’явилося забезпечення позову, аби зупинити демонтаж. Утворилася ситуація, при якій ФОП нічого не будує, але і демонтаж заборонений, бо діє судове рішення», – розповіла представниця ГО «Кращий Сихів». 

Як зазначила Леся Мельник, в цій всій справі є формальна юридична проблема – містобудівні умови і обмеження не можна скасовувати рішенням виконкому чи ухвалою міської ради. Згідно з законом про містобудування, їх можуть скасувати тільки за рішенням суду або за заявою самого замовника будівництва. 

«З точки зору закону цю справу було неможливо виграти, тому наші подальші кроки проявилися в тому, що наприкінці лютого 2023 року ми подали позов від фізичної особи про скасування містобудівних умов і обмежень, аби їх скасували рішенням суду. Ми хочемо довести, що ці містобудівні умови є незаконними і повинні бути скасовані», – підкреслила вона. 

Зазначимо, що однією з основних проблем, яку створює ця незаконна забудова є те, що на суміжній з нею території є Сквер Гідності. Відстань від об’єкта благоустрою до недобуду є занадто мала, що створює незручності для людей і унеможливлює подальшу роботу з ним. Активістка додала, що зараз на останнє рішення по апеляції, яку суд залишив незадоволеною, міська рада вже готує касаційну скаргу. 

Читайте також: У Львові планують демонтувати МАФ, у якому отруїлись люди

Зазначимо, що за даними YouControl Володимир Кульчицький зареєстрований у Львові. Основними видами діяльності є надання в оренду й експлуатація власного чи орендованого нерухомого майна.

Нагадаємо, у серпні 2022 року на території Скверу Гідності розпочали демонтаж двоповерхового МАФу, який встановили незаконно. Напередодні виконавчий комітет Львівської міської ради повторно скасував містобудівні умови та обмеження на цей об’єкт. ШРП розпочало роботи, однак власник незаконно встановленого об’єкта почав перешкоджати проведенню демонтажних робіт. Перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко зауважував, що всі роботи – санкціоновані, а власнику давали два дні на повний демонтаж.

Крім того, раніше львів’яни зверталися на Гарячу лінію міста щодо законності встановлення даної конструкції, яка була зведена на проспекті Червоної Калини між 105 та 109 будинками, поблизу школи №98 у Львові.

Додамо, що сам Сквер Гідності був створений рішенням ЛМР у 2014 році. 

Володимир Федорович

 ___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!