Київ

Медичний виш Києва звинуватили в дослідах на тваринах без анастезії. У закладі надали роз'ясення

843 0
Викладача Національного Університеті біоресурсів і природокористування звинуватили в катуванні тварин на очах студентів.

Під час занять на факультеті ветмедицини НУБІП, викладач провів дослід на живій тварині без анестезії, чим порушив закон. Про це повідомляє зоозахисна організація URSA. У виші відкидають звинувачення і вказують на звичну практику.
 
Викладач Роман Бокотько провів експеримент на живому кролі: під час заняття показував студентам другого курсу як зупиняти дихання тварині. «Так, нещодавно під час занять на факультеті ветеринарної медицини НУБІП викладач продемонстрував на живій тварині без використання анестезії механізми рефлекторної зупинки дихання під впливом аміаку на рецептори слизової оболонки органів», – йдеться в повідомленні організації.
 
Результати цих експериментів разом із фотографіями досліду над твариною було викладено 11 березня в офіційній публікації на сайті університету. Також був відповідний допис у групі вишу в соцмережі, який станом на зараз недоступний.
 
 
У зооорганізації вказують, що студенти університету повідомили, що неодноразово просили припинити знущання з тварин, спираючись на те, що навіть у підручниках зазначено, що всі дослідження на живих істотах мають проводитись під анестезією, чого викладачі не дотримуються і регулярно катують їх. У відповідь на свої прохання студенти чули відмову від викладачів, «бо тільки так можна навчитися». І це також суперечить нормам Закону, який передбачає заміну занять, якщо цього вимагають студенти.
 
В організації наголосили, що стаття 26 Закону України про захист тварин від жорстокого поводження забороняє проведення на тваринах демонстрацій у навчальних цілях, якщо вони можуть бути проведені на неживих об’єктах, зокрема демонстрації рефлекторної діяльності організму.
 
У пресслужбі університету в коментарі "Твоєму місту" всі звинувачення відкинули та вказали на звичну практику вишу: "Вишу більше 125 років. Мова йде про штатну лабораторну практику. Це стандартні речі. Студенти мають знати на практиці як лікувати тварин", - зазначили у виші в телефонному коментарі. 
 
У письмовій відповіді виш вказує на провокацію та сплановану кампанію проти себе: "Дана кампанія організована з метою зірвання якісного освітнього процесу на кращому факультеті ветеринарної медицини в Україні тими, хто не хоче працювати, бажає опановувати фах лікаря ветеринарної медицини дистанційно, що, до прикладу, з таких дисциплін як хірургія, патологічна фізіологія, акушерство, терапія тощо неможливо. На факультеті чітко дотримується діюче законодавство України, норми і правила поведінки з тваринами. Функціонують постійнодіючі біоетичні комісії на рівні університету, які очолюють академік Анатолій Мазуркевич, та факультету ветеринарної медицини під керівництвом професора Лариси Шевченко, що здійснюють відповідний контроль і нагляд", - йдеться в письмовій відповіді вишу. 
 
Також у виші невпенені в кваліфікації зоозахисників: "На запит пресслужби університету про надання джерел оціночних суджень і публікації спростування неправдивої інформації вказана організація не відреагувала".
 
На прохання "Твого міста" уточнити проведення дослідів на тваринах без анестезії, представник пресслужби ухилився від відповіді.
ТЕГИ: київ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!