Мешканцям Львівщини платитимуть кошти за фіксацію порушення безготівкової оплати

1704 0
Кількість мешканців, які розраховуються безготівково, суттєво зросла.
Фото: Львівська ОВА

Фото: Львівська ОВА

В кінці листопада 2023 року на Львівщині запровадили безготівковий розрахунок у всіх приміських та міжміських автобусних маршрутах. Станом на січень 2024 року кількість мешканців, які розраховуються безготівково, суттєво зросла. 

«Якщо порівнювати грудень і січень 2024 р., то в останній місяць 2023 року було 1700 операцій по безготівковій оплаті, а вже за 22 дні січня зафіксовано 4758 оплат. За неповний місяць суттєвий зріст на 75%. Щодня кількість мешканців, які користуються безготівковою оплатою, збільшується», – сказав у коментарі Tvoemisto.tv керівник управління транспорту та зв'язку Львівської ОВА Степан Рудницький.

Читайте також: У деяких львівських автобусах не працюють валідатори. Контролери продовжують виписувати штрафи

Зокрема, валідатори встановлені на всіх транспортних засобах, які здійснюють перевезення на обласних маршрутах, їх є близько 1000. Минулого тижня працівники управління Департаменту дорожнього господарства обстежували транспортні засоби, які працюють на лінії та виявили поодинокі випадки не працюючих валідаторів, а також зафіксували перебої з безготівковою оплатою проїзду.

«Ми обстежили понад 255 автобусів, із них були виявлені недоліки у 25%. Тобто у 68 транспортних засобах були проблеми з електронною оплатою, крім того у транспортних засобах не було валідаторів у видимій зоні. Також типовими є випадки, коли водії некоректно відкривають зміну зранку, або ж не вмикають валідатори», – додав Степан Рудницький.

Відтак перевізники, які своїми діями дискредитуватимуть систему функціонування автоматизованої системи обліку оплати проїзду, не будуть обслуговувати приміські та міжміські (внутрішньообласні) маршрути Львівщини. 

Що відомо про грошу винагороду за фіксацію порушення роботи е-квитка

23 січня компанія Smart Ticket Technology, яка є оператором автоматизованої системи обліку оплати проїзду в приміських та міжміських автобусних маршрутах Львівщини повідомила, що кожен пасажир, який зафіксує порушення у роботі е-квитка з боку водія на всіх приміських та міжміських автобусних маршрутах Львівської області, отримає грошову винагороду. 

Тобто, 200 грн отримає кожен, хто зафіксує і передасть на гарячу лінію за номером 0 800 300 844 факт порушення з боку водіїв, що унеможливлює безготівкову оплату, або створює штучні перешкоди у роботі валідатора.

Як правильно зафіксувати порушення: 

Якщо ви хочете оплатити безконтактно, а валідатор вимкнений, не працює належним чином, або у вас немає до нього доступу чи водій відмовляє вас і пропонує платити готівкою – сфотографуйте (або зніміть відео) цих порушень. При зверненні на гарячу лінію зазначте дату та час, номер маршруту, державний номер автобуса, а також коротко опишіть характер порушення. Додайте фото або ж відеофіксацію порушень, а ще вкажіть свої особисті дані (ПІБ і номер телефону), аби могли перерахувати вам винагороду. Наразі відомо, що це діятиме до отримання перших 100 підтверджених скарг від пасажирів.

Зазначимо, принцип роботи безготівокої оплати на Львівщині полягає за схемою «check-in – сheсk-out», що дозволяє пасажиру сплачувати лише за відстань, яку він фактично проїхав відповідно до тарифної сітки. 

При вході в автобус пасажиру достатньо прикласти банківську картку функцією NFS до валідатора «check-in». При виході пасажир знову прикладає картку до валідатора та фіксує завершення поїздки «сheсk-out».

Система бачить від якої зупинки і до якої він проїхав. Відповідно, так і обчислюється та знімається плату за проїзд. Якщо пасажир не зробив check-out в кінці поїздки, тоді система порахує вартість проїзду до кінцевої зупинки маршруту. Перевірити статус поїздки також можна в додатку «O-City». 

Антоніна Костик

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!