Коли на Львівщині повністю впровадять е-квиток та як він працюватиме

2460 0
Наразі перші 100 автобусів обладнали валідаторами для безготівкової оплати.
Фото: ЛОВА

Фото: ЛОВА

Станом на сьогодні на Львівщині обладнали перші 100 автобусів для безготівкової оплати. Завершити впровадження е-квитка на території всієї області планують до 1 жовтня. Про це під час брифінгу повідомив представник компанії ТОВ «Смарт-Тикет Технолоджи», що займається впровадженням безготівкової оплати, Олексій Шуліка.

За його словами, причиною відтермінування впровадження е-квитка є початок роботи у групі між усіма перевізниками, інвесторами та представниками ЛОВА. Відтак, у процесі виявили проблеми, що потребують вдосконалення. Йдеться про покращення системи обліку, звітності та взаємодії водіїв із пристроями.

«Ми попросили ще трохи часу, щоб удосконалити ці питання. Кінцевий термін – 1 жовтня, але юридично це буде затверджено 10 жовтня. Послуга повинна запрацювати на території всієї області. Наразі ми вже провели тестування на території Рава-Руської громади, де пасажири розраховувалися за фіксованим тарифом. Проте найближчим часом плануємо запровадити систему «check-in - сheсk-out». Тобто із пасажирів стягуватимуть кошти лише за відстань, яку вони проїхали. Оскільки вони валідуватимуть свої квитки на вході та виході із транспорту», – пояснив він.

Читайте також: Е-квиток на Львівщині. Коли запрацює безготівкова оплата на всіх обласних маршрутах

Як додав Олексій Шуліка, у планах також інтегрування ЛеоКарт. Це впровадять для того, щоб львів'яни також могли розрахувати безготівково за проїзд. Загалом, у компанії виділяють чотири способи оплати: банківською картою, готівкою, одноразовим квитком, який можна придбати у мережі автостанцій, та у спеціальному додатку. За словами представників «Смарт-Тикет Технолоджи», у додатку також буде можливість придбати проїзний квиток. 

«Згодом, у співпраці з громадами, ми будемо розглядати видачу карток пільговикам. Ми не плануємо застосовувати окремі пластикові картки, оскільки у всіх є банківські. Хочемо також зробити так, щоб на Google Maps показувало наші міжміські чи приміські автобуси та їхнє розташування, для зручності пасажирів», – підкреслив заступник голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Львівської ОВА Олександр Кулепін.

Для впровадження е-квитка на Львівщині вже виділили 35 мільйонів гривень. Як зазначив у коментарі Tvoemisto.tv заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко, кошти із обласного бюджету для цього не виділяли.

Нагадаємо, що на Львівщині вже запрацювали у тестовому режимі 22 валідатори у приміських автобусах Рава-Руського напрямку. Раніше у коментарі Tvoemisto.tv Юрій Бучко казав, що для запровадження е-квитка на приміські та міжміські перевезення потрібно близько 30 мільйонів гривень. Так оцінює інвестицію компанія-переможець ТОВ «Смарт-Тикет Технолоджи».

Читайте також: Як у Стрию впровадили е-квиток і до чого тут Львів

У Львівській ОВА акцентували на тому, що область стане першою, де в Україні впровадять е-квиток. Система мала би допомогти скласти облік пасажирів, визначити пасажиропотік у транспорті на Львівщині та надалі скорегувати кількість маршрутів за потреби. 

Tvoemisto.tv з'ясовувало, хто впроваджуватиме електронний квиток на Львівщині. Після цього матеріалу компанія-інвестор відповіла на імовірний зв'язок з російським бізнесом.

Додамо, що у Львові з червня триває тестування безготівкової оплати проїзду на автобусних маршрутах №1А, 3А та 10, які обслуговує комунальне АТП-1. На лініях працюють великі низькопідлогові автобуси. Також безготівкова оплата стала доступна на ще двох маршрутах – № 5А, № 62 та №39

Фото: Твоє місто

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!