Як працює безготівкова оплата у Львові, а як у області. Пояснення

3823 0
Tvoemisto.tv пояснює, як працює та чим відрізняється безготівкова оплата у Львові та області.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У Львові триває тестування безготівкової оплати проїзду на автобусних маршрутах №1А, 3А та 10,№ 5А, № 62, №39, №11, №58, №59, №61. З 11 грудня безготівкова оплата проїзду стане доступною в усіх міських автобусах. 

Водночас, Львівщина стала першою в Україні областю, де на приміських та міжміських маршрутах запровадили електронну форму оплати. У всіх 1050 автобусах обтяжених договорами з ОДА встановили обладнання для безготівкової форми оплати за проїзд. Tvoemisto.tv пояснює, як працює та чим відрізняється безготівкова оплата у Львові та області. 

Як працює у Львові

У Львові щоб сплатити за проїзд безконтактно у громадському транспорті, необхідно прикласти банківську картку чи пристрій з підтримкою ApplePayGooglePay до валідатора, зачекати одинарного звукового сигналу та зеленої галочки на валідаторі, що свідчить про успішно завалідовану поїзду, та пройти у салон транспортного засобу. 

Читайте також: У скількох автобусах Львова можна оплатити за проїзд картою

Пасажирам варто знати, що валідатори не друкують чек, тому після одинарного звукового сигналу та зеленої галочки на валідаторі – пасажири можуть проходити у салон транспортного засобу та здійснювати поїздку. Також після безконтактної оплати проїзду не потрібно повідомляти водія про здійснення оплати. Валідацію проїзду перевіряє контролер, для цього пасажирам потрібно прикласти до його терміналу банківську картку чи пристрій, яким здійснювали оплату проїзду. 

Читайте також: Безготівкова оплата в усьому транспорті Львова. Відповіді на найпоширеніші запитання

Зокрема, усі пасажири з 11 грудня безготівково за проїзд можуть оплатити не тільки банківською картою чи пристроєм з NFC, а й транспортною карткою ЛеоКарт. Детальніше про те, як купити Леокарт, скільки вона коштує і як поповнити баланс, читайте тут.

Читайте також: Скільки вже грошей у Львові витратили на впровадження е-квитка та чому не всюди є валідатори

Коли саме повноцінно запрацює е-квиток, чому його так довго впроваджують і що заважає це зробити, читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Як працює на Львівщині

3 листопада на Львівщині запровадили на приміських та міжміських маршрутах безготівкову форму оплати. Принцип роботи полягає за схемою «check-in – сheсk-out», що дозволяє пасажиру сплачувати лише за відстань, яку він фактично проїхав відповідно до тарифної сітки. 

Читайте також: Компанія, що впроваджуватиме е-квиток на Львівщині, відповіла на імовірний зв'язок з російським бізнесом

У коментарі Tvoemisto.tv керівник управління транспорту та зв'язку Львівської ОВА Степан Рудницький каже, що при вході в автобус пасажиру достатньо прикласти банківську картку функцією NFS до валідатора «check-in». При виході пасажир знову прикладає картку до валідатора та фіксує завершення поїздки «сheсk-out».

Система бачить від якої зупинки і до якої він проїхав. Відповідно, так і обчислюється та знімається плату за проїзд. Якщо пасажир не зробив check-out в кінці поїздки, тоді система порахує вартість проїзду до кінцевої зупинки маршруту. Перевірити статус поїздки також можна в додатку «O-City». 

Чим відрізняється безготівкова оплата у Львові та області

Термін впровадження: Львів – близько 10 років, Львівщина – близько 2 років.

Фінансування: Львів – за рахунок кредитних коштів ЄБРР (позика 10 млн євро, внесок міста становив 1,2 мільйона євро), Львівщина – інвестиційні кошти компанії інвестора – 38 млн  334 тис. грн. 

Тарифна сітка: Львів – фіксований тариф незалежно від відстані поїздки, Львівщина – система автоматично обраховує відстань та кількість зупинок, які проїхав пасажир, після чого знімає кошти за проїзд.

Читайте також: Як у Стрию впровадили е-квиток і до чого тут Львів

Особливості валідації у Львові: оскільки тариф у міських маршрутах фіксований, достатньо однієї валідації, а на Львівщині – при вході в автобус пасажиру достатньо прикласти банківську картку функцією NFS до валідатора «check-in». При виході пасажир знову прикладає картку до валідатора та фіксує завершення поїздки «сheсk-out».

Автобусна мережа у Львові: 49 автобусних маршрутів, 425 транспортних засобів. На Львівщині – 553 автобусні маршрути, 1112 транспортні засоби.

Автостанційне обслуговування пасажирів: у Львові відсутнє автостанційне обслуговування пасажирів. На території області розташовані близько 50 автостанцій.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!