МОЗ припинило фінансувати медпослуги для пацієнтів без декларацій

2332 0
Проте в міністерстві зазначають, що медичну допомогу отримуватимуть усі — як пацієнти з деклараціями, так і без них.
Фото: luxnet.ua

Фото: luxnet.ua

Із 1 квітня Мінздоров’я припинило фінансувати послуги у закладах первинної ланки тим пацієнтам, які не уклали декларацію з сімейним лікарем. Відповідну постанову ухвалили сьогодні, 3 квітня, на засіданні Кабміну.

Читайте також: Неймовірно, але факт. Які аналізи стануть безкоштовними в Україні та як це працюватиме

Йдеться про так званий «червоний список» пацієнтів, на первинну допомогу яких до 30 червня мали виділяти 120 грн на рік. За словами очільниці МОЗ, наразі 75% українців уже підписали декларації лікарями, а значна частина тих, хто не підписав декларацію – або не користуються послугами державних медзакладів, або не проживає в Україні.

Проте в міністерстві зазначають, що усі, хто звернувся до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, отримають медичну допомогу. У випадку невідкладного стану пацієнтам, які не обрали свого лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть безоплатно медичну допомогу, що регламентується Наказом МОЗ №503. А щоб отримати повний перелік послуг, гарантовано оплачений Національною службою здоров’я, потрібно обрати свого лікаря та підписати з ним декларацію.

Читайте також: Як обрати лікаря: на сайті НСЗУ з'явилася інформація про декларації кожного фахівця

Якщо пацієнтові без декларації потрібен буде плановий огляд, електронний рецепт на «Доступні ліки» або інші послуги з переліку первинної медичної допомоги, лікар зможе його прийняти та укласти з ним декларацію одразу на прийомі. Якщо ж у нього вже достатня кількість пацієнтів — порадити укласти декларацію з іншим лікарем його медзакладу.

У міністерстві кажуть, що кінцевого терміну підписання декларації не існує. Декларацію з обраним сімейним лікарем, терапевтом або педіатром можна підписати під час планового візиту у будь-який час.

Читайте також: Охочі є, а місця немає. Репортаж із львівської амбулаторії

Нагадаємо, кожен пацієнт, якщо хоче, може змінити сімейного лікаря у будь-який момент. Із квітня цього року НСЗУ увів електронні рецепти на медикаменти за програмою «Доступні ліки», а з червня запускає пілотний проект «Безкоштовна діагностика». Загалом у Львові декларацію з лікарем підписали 595 тисяч мешканців – 78,5% від приписного населення міста.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!