Київ

У Києві на Байковому кладовищі на пам’ятнику Лесі Українки прикрили напис з пропагандистської газети СРСР

1127 0
Прибрати із надмогильного пам’ятника Лесі Українки російськомовну цитату із радянської газети "Правда" вимагають роками. Втім влада за час Незалежності не зробила нічого, аби з пам'ятника зник ганебний напис.

На постаменті могили Лесі Українки на Байковому кладовищі прикрили допис із цитатою російською мовою радянської газети «Правда». Про це написав на своїй Facebook-сторінці історик та журналіст Вахтанг Кіпіані.

«Якась добра душа акуратно закрила огидний комуністичний ленінський послід на постаменті на могилі великої Лесі. Поки мінкульт і міська влада вдають сліпоглухонімих – це тимчасовий прийнятний варіант», – зазначив історик.

Декількома днями тому, пам’ятник української письменниці все ще «прикрашала» російськомовна цитата з комуністичної газети «Правда». Тоді Кіпіані про це написав, як про національну ганьбу та байдужість Мінкульту та КМДА до цього.

«Леся Украинка, стоя близко к освободительному движения вообще и пролетарскому в частности, отдавала ему все силы, сеяла разумное, доброе, вечное (Правда, 1913 год)».

На присутність ганебного напису на могилі письменниці неодноразово звертали увагу активісти, зокрема на своїй  Facebook-сторінці голова ГО «Декомунізація.Україна» Вадим Поздняков на день народження Лесі Українки наголошував на необхідності порушення питання демонтажу цитати:

«Може хоч на цей день народження Лесі Українки буде піднято питання демонтажу російськомовної радянської цитати з її могили? Це вже треба було робити ще у 1991 році», – додає дописувач.

До слова, могила Лесі Українки є пам'яткою історії національного значення. Надгробний бронзовий пам'ятник з написом на гранітному постаменті з'явився у 1939 році.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!