На Львівщині можливий спалах кору. Що треба знати про хворобу і як захиститися

2267 0
Низький рівень вакцинації та циклічність може призвести до спалаху небезпечної хвороби, від якої не існує ліків.
Умовне фото

Умовне фото

Цього року в Україні очікується новий спалах кору – одного з найзаразніших захворювань, що відомі у світі. Головна причина – недостатнє охоплення щепленнями.

«В Україні, а саме на Рівненщині, близько двох місяців тому лабораторно підтвердили два випадки кору, які пов’язані між собою. Якщо говорити відповідно до класифікації, то це – спалах. Відтак, це означає, що у кожному регіоні та територіальній громаді є передумови до виникнення спалаху на їхній території. Зважаючи на недостатню кількість щеплень серед дітей на Львівщині, спалах ймовірний і у нас», – зазначила Тvoemisto.tv генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко.

Так, за її словами, за підсумками минулого року дітей річного віку на Львівщині, які отримали першу вакцину від кору, краснухи та паротиту, є близько 64%. Другу дозу (у 6 років) мають близько 70%. І це, за словами епідеміологині, є мало.

Останній спалах кору на Львівщині був у 2017-2019 роках.

«Вже минув час і прошарок дітей, які не хворіли і є незахищені, оскільки не мають вакцинації, виріс. Небезпека велика. Умовно, якщо на Львівщину приїде людина, яка хвора на кір, і вона зайде в приміщення, де сидить сто людей, та лише скаже: Добрий день», то 99 людей мають шанс захворіти на кір упродовж трьох тижнів», – каже Наталія Іванченко-Тімко.

Читайте також: Через два тижні на Львівщині очікується черговий спалах грипу та Covid-19

За словами гендиректорки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, зараз на рівні держави напрацьований план заходів щодо попередження епідускладнень від кору.

Як зазначила медична експертка ЮНІСЕФ, інфекціоністка Катерина Булавінова, специфічного лікування від кору немає, тому зволікати із вакцинацією не треба. Також кожна мама і тато повинні розуміти, що не можна експериментувати на здоров’ї своєї дитини, тож необхідно привести їх на вакцинацію.

«Від кору людина може навіть померти. Вона може задихнутися або померти від енцефаліту. Якщо людина залишиться живою, то лікування складне і довге», – додала вона.

Нагадаємо, що кір – одне з найзаразніших захворювань у світі. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, захворіють. Вірус кору передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом. Щоб заразитися, достатньо вдихнути найдрібніші краплі слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого, чи доторкнутися до предмета, забрудненого збудником. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Найвразливішими до кору є діти до року, проте кір загрожує всім невакцинованим людям. У групі ризику і невакциновані дорослі, у яких кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Між зараженням і появою перших симптомів проходить 10-12 днів. Далі кір проявляється різними симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювання. Характерний для кору червоний висип з'являється  на четвертий-п’ятий дні хвороби. Спочатку на шкірі голови й обличчя, а згодом по всьому тілу. Хвороба із симптомами триває від чотирьох тижнів і довше. Кір може ускладнюватися пневмонією, отитом, запаленням мозку (енцефаліт), іншими серйозними захворюваннями.

Специфічного лікування від цієї хвороби досі немає. Дотримання здорового способу життя, підтримка «загального імунітету» теж не захищають від кору (як і від інших інфекційних хвороб).

Курс щеплення проти кору складається з двох доз вакцини. У 12 місяців дитині роблять перше щеплення від кору, а в 6 років – планову ревакцинацію. Дорослі мають отримати дві дози вакцини з мінімальним інтервалом у 28 днів. В Україні щеплюють бельгійською вакциною «Пріорикс». Ця вакцина забезпечує імунітет одразу від трьох захворювань: кору, паротиту (свинки) та краснухи.

Ольга Шведа

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!