На Львівщині "Свобода", УДАР і "Батьківщина" втрачають рейтинги, – соціолог

2824 3
Львів’яни вимагають від політиків не обіцянок відремонтувати дорогу, а реальних реформ в державі. Люди змінюються в кращу сторону, вимагають і творять зміни. А ось політики та політтехнологи, м’яко кажучи, трошечки не встигають за ними.
Фото: poltava.pl.ua

Фото: poltava.pl.ua

Про це під час відеомосту між Львовом і Одесою на тему: «Як вибори до Верховної Ради 26 жовтня 2014 року вплинуть на суспільно-політичні настрої Одеської і Львівської областей», повідомила директор українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

За її словами, громадськість Львівщини очікує приходу нових людей до влади, нових політичних сил, які діють на нових політичних засадах. Соціологічні опитування свідчать, що попередні політичні сили, які є при владі, втрачають свої рейтинги. Це – «Свобода», «Батьківщина», «УДАР». Натомість починають рости рейтинги у тих політичних сил, які ще не були при владі. Це – «Блок Петра Порошенка», «Радикальна партія Ляшка», «Громадянська позиція» Гриценка, «Самопоміч», інформує Львівський прес-клуб.

Крім того, ці вибори відрізняються від попередніх розгубленістю виборців.

"Раніше ми мали, образно кажучи, ворога. Тобто були сили антиукраїнські і проукраїнські. На сьогодні ми отримали картинку, коли у нас всі партії є проукраїнські. Вони всі – наші. І люди опинилися в тій ситуації, коли вже потрібно брати глибше, аналізувати. Що ці партії пропонують, куди вони йдуть, які реформи пропонують, хто в ці партії входить. І хочеш – не хочеш, мусиш ставати свідомішим. Цікавитися вже не гаслами, а реальним станом", – каже Наталія Зайцева-Чіпак.

За її словами, львівські громади тепер звертають увагу не на обіцянки політиків відремонтувати дах на школі чи побудувати дорогу до села, а на здатність політиків змінити державу. Будуть зміни в державі, то стане краще і в конкретному селі. Саме через це люди більше дивляться політичні передачі по телебаченню, а не розважальні програми.

Вибори 2014 року є логічним продовженням Революції Гідності, однією із основних вимог якої були люстрація та оновлення влади. Таку думку висловив доцент кафедри політології та міжнародних відносин НУ «Львівська політехніка» Микола Бучин.  

Унаслідок цієї революції ми маємо нового президента, новий уряд. Але не маємо новий парламент. Він обраний за старим принципом, в старій кон’юнктурі і є в очах громадян найбільш антиукраїнським і антидемократичним із усіх органів влади.

Але, за його словами, виборці Львівщини мають зовсім інші очікування, ніж виборці сходу. На Львівщині є більш радикальні вимоги до влади: виборці хочуть, щоб влада була більш рішучою, не йшла на поступки Росії. А ось Одеса розміщена ближче до зони воєнних дій, і тому вони більше очікують на мирне вирішення конфлікту та безпечне життя.

Водночас, якщо до парламенту знову пройдуть старі політики, то громадяни об’єднаються у своїх розчаруваннях.

Крім того, Микола Бучин вважає, що хоча в Україні зараз є парламентсько-президентське правління, але новий парламент має бути пропрезидентським, бо є загроза повернутися в 2004 рік, коли президент і прем’єр боролися за владу, що пішло не на користь країні. 


Читайте також:
18 Вересня, 2014 12:50
язик так "дураків" не бракує.. особливо пенсіонерок усяких
18 Вересня, 2014 08:15
пенсіонерка читаю коментарі і дивуюсь , скільки ж у нас в Україні ,дураків ще е...Роботи непочатий край.
17 Вересня, 2014 17:08
bolko Ну навіщо робити воду з мозгів? 99% членів (!) тих "нових політичних сил" при владі вже не перший раз. Ну корміть ви нас г*мном але ми ж не росіяни - ми не будемо його їсти та й ще казати що нам смакує!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!