На Львівщині відреставрували 200-літню церкву, де парохом був дід Євгена Коновальця

4151 0
За майже 4 роки тут провели близько 150 різних видів робіт у самій церкві та дзвіниці.
фото: максим козицький

фото: максим козицький

На Львівщині завершили реставрацію пам’ятки національного значення з понад 200-літньою історією – Церкву Стрітення Господнього в Черепині, де парохом був дід полковника армії УНР Євгена Коновальця. Її реставрували з 2018 року. Цьогоріч на завершення реставрації з обласного бюджету надійшло 800 тисяч гривень. Про це повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

За майже 4 роки, за його словами, тут провели близько 150 різних видів робіт у самій церкві та дзвіниці. У храмі замінили дубові підвалини стін та бабинця, провели антисептування, відреставрували дерев’яні двері, зробили тепло- та звукоізоляцію, встановили протипожежну сигналізацію.

Читайте також: На Львівщині 2021 рік проголосили роком Євгена Коновальця

Відновлювали храм спільними коштами та зусиллями Департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА, Давидівської ОТГ та Пустомитівської районної ради.

Нагадаємо, що цього року відзначають 130-річчя Євгена Коновальця. На Львівщині 2021-й проголосили роком Євгена Коновальця. Також Національний банк України ввів в обіг пам’ятні монети на честь Євгена Коновальця. 

Читайте також: На реставрацію церкви-пам'ятки у Кугаєві планують виділити понад мільйон гривень

Для довідки

Церква Стрітення Господнього в Черепині є пам’яткою архітектури національного значення, датується 1757 роком. Відома передусім тим, що її настоятелем був дідусь засновника та першого голови ОУН Євгена Коновальця – о. Михайло Коновалець, скерований у Черепин після свого висвячення 1852 року.

Євген Коновалець є видатним полковником Армії УНР, він також був командиром Січових Стрільців і першим головою ОУН. Народився у селі Зашкові, що на Львівщині, й навчався у Львівському національному університеті ім. Івана Франка. Коли йому було 24 роки, то потрапив у російський полон, після чого був у таборі для військовополонених у Чорному Яру.

У 1917-му році приїхав до Києва, де спільно з Романом Дашкевичем та іншими членами сформував Галицько-буковинський курінь січових стрільців, який став однією з найбоєздатніших частин Армії УНР.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!