У Львові буде новий громадський простір. Візуалізація

3073 0
У проєкті використовується сплав металобрухту російських танків.
Візуалізація проєкту

Візуалізація проєкту

У Львові оголосили переможця відкритого архітектурного конкурсу на простір пам’яті Євгена Коновальця. Перемогла львівська команда під керівництвом Дмитра Сорокевича. Про це повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев під час брифінгу 25 березня, який транслювало Tvoemisto.tv.

На конкурс загалом подали 13 робіт із різних українських міст. Найкращу пропозицію обрали одноголосно.

«Ми уявляли, що це місце буде надихати молодь при формуванні нової української нації. Простір передбачає відкриту зброярню, адже боротьба триває. Проходячи крізь неї, кожен починає усвідомлювати, що саме він робить для цього бою», –  зазначив Антон Коломєйцев.

Цей проєкт став квінтесенцією вислову Євгена Коновальця: «У вогні залізо переплавляється на сталь, в боротьбі народ формується в націю».

«На початку вулиці Коновальця постане дуже сильний метафоричний простір, який відображатиме філософію Коновальця. Ця пропозиція є значно сильнішою і в архітектурному, і в ідейному планах», – пояснив головний архітектор Львова.

Зазначимо, що конкурс передбачав призовий фонд з позабюджетних коштів. Призовий фонд конкурсу становив 450 000 грн. У конкурсі визначено три премії:

  • перша премія — 200 000 грн;

  • друга премія — 150 000 грн;

  • третя премія — 100 000 грн.

«Найбільшим нашим страхом було те, чи відгукнеться наша позиція загалом. Але ми вірили, що так і станеться. Ми ставили перед собою мету передати образ через безумовні рефлекси та інтуїтивне розуміння речей. Щоб ви спочатку могли відчути вплив і головний посил цієї людини. Ми думали, що Коновалець не хотів би, щоб стояла його персона, а щоб ми продовжували боротись. Тож передали його через символічну відкриту форму – зброярню. Ви можете пройти всередину і відчувати, ніби берете зброю і йдете до бою», – зазначив керівник архітектурної команди Дмитро Сорокевич.  

Перебувати всередині меморіалу – це бути між двома стінами зі збройних шаф-пірамід. Вийти можна вузькою стежкою, яка є метафорою до єдиного шляху в боротьбі за свободу. Перспектива порталу з двох стін-шаф орієнтована на дерево, яке символізує розквіт та життя, вищу мету.

Навкого меморіалу реалізують відпочинкові місця і покращити благоустрій, додадуть ще один безбар’єрний доступ до Львівської політехніки. 

«Сама зброярня існує у різному вигляді. Концептуально ми хотіли, щоб модуль продовжувався у безкінечність, адже зброї у нашій війни постійно не вистачає, тож потрібно боротися й надалі», – підсумував Дмитро Сорокевич. 

Напис видно лише підійшовши, літери викарбувані у стіні меморіалу. У проєкті використовується сплав металобрухту російських танків.

Довідково

Євген Коновалець – видатний український військовий та політичний діяч, один з ідеологів українського націоналізму. Полковник Армії УНР, комендант УВО, голова Проводу українських націоналістів, перший голова ОУН.

Євген Коновалець є полковником Армії УНР, він також був командиром Січових Стрільців і першим головою ОУН. Народився у селі Зашкові, що на Львівщині, й навчався у Львівському національному університеті ім. Івана Франка. Коли йому було 24 роки, то потрапив у російський полон, після чого був у таборі для військовополонених у Чорному Яру.

У 1917-му році приїхав до Києва, де спільно з Романом Дашкевичем та іншими членами сформував Галицько-буковинський курінь січових стрільців, який став однією з найбоєздатніших частин Армії УНР.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!