На Львівщині відреставрують храм 17-го століття у Комарно

4318 0
Перед роботами там проводять археологічні розкопки.
Фото: Рятівна археологічна служба

Фото: Рятівна археологічна служба

У храмі Різдва Богородиці XVII століття у місті Комарно на Городоччині Рятівна археологічна служба почала археологічні дослідження перед реставрацією костелу. Роботи передбачають вивчення стану фундаментів, прихрамової території та крипт під підлогою. Про це повідомляє пресслужба РАС.

Читайте також: Площу Ринок спланували не поляки. Як у Львові археологи розвінчують міфи та шукають артефакти

Археологічні роботи є частиною наукових досліджень, що увійдуть до комплексного проєкту реставрації та пристосування пам’ятки архітектури, розробку якого ініціювала міська рада Комарно. Після реставрації храм стане доступним також для відвідувачів.

«Завдяки активній позиції греко-католицької громади вдалось віднайти кошти з обласного та місцевого бюджету на проведення наукових досліджень та проєктних робіт. Основна вимога до реставрації – збереження автентичного вистрою храму, аби відвідувачі могли відчути дух епохи його будівництва», – розповідає науковий консультант проєкту реставрації храму Василь Петрик.

У РАС додають, що вже на початку робіт натрапили на цікаві знахідки – нові підземні ходи до підземелля храму.

Читайте також: Що знайшли археологи на місці фонтану Кульбаба у Львові. Фото

У 12-13 ст., на думку дослідників, Комарно було частиною Звенигородського князівства. У 1473 році Комарно отримало магдебурзьке право і статус міста.

Храм Різдва Богородиці побудований у 1656-1658 роках на місці  старого дерев’яного костелу. Він є яскравим прикладом архітектури перехідного етапу – від ренесансу до бароко. Храм декілька разів ґрунтовно ремонтували. Востаннє – у 30-х pоках 20-го століття, коли оновили фасади та дзвіницю, замінтлт покриття підлоги на керамічну плитку.

В ансамбль храму також входять дзвіниця та колишня плебанія. У радянський період костел використовували як склад меблів. У 1992 році його передали греко-католицькій громаді. Нині це діючий греко-католицький храм, а приміщеннях колишньої плебанії – шкільна бібліотека та спортивний зал.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!