Київ

На словах реконструкція, на ділі – знесення: Київрада дозволила зрівняти з землею столітні історичні споруди

1211 0
Йдеться про поліцейську дільницю 1902 року та два флігелі – 1850 та 1860 рр. відповідно.
Фото: власний колаж

Фото: власний колаж

Завтра, 2 березня Київрада планує передати під забудову будівлю колишньої поліцейської дільниці 1902 року, яка знаходиться на Подолі за адресою Цимлянський провулок, 3.

26 лютого, у другий день повномасштабного вторгнення, об'єкт намагалися знести і це всупереч тому, що будівля у 2021 році потрапила до Мораторію на знесення історичних споруд столиці та потребувала обстеження для набуття охоронного статусу.

Тоді депутатка Київради Ксенія Семенова підтвердила, що будівля знаходиться в Центральному історичному ареалі, в межах пам’ятки місцевого значення «Історичний ландшафт київських гір та долини р. Дніпро» і жодних погоджень та дозволів від Департаменту охорони культурної спадщини КМДА та Міністерства культури та інформаційної політики України у забудовника немає.

Завдяки вчасному розголосу активістів, КМДА за фактом незаконного демонтажу сприяли відкрити кримінальне провадження та назвали такі дії забудовника «мародерством в умовах війни».

Однак менше, аніж за пів року Київрада поновила усі договори оренди забудовнику, де чітко зазначено, що "договір оренди земельної ділянки укладений... для реконструкції нежитлового будинку під офісно-учбовий центр".

Київрада надала пояснювальну записку, у якій йдеться, про те, що споруда була в аварійному стані та становила небезпеку обвалення, що підтвердили висновком експертного дослідження техстану будівельних конструкцій нежитлового будинку від 23.11.2020 року. Цікава деталь графою нижче – відсутність детального плану територій...

Столичний активіст "Мапи реновацій" та "Цегли" Дмитро Перов тоді створив петицію про відновлення історичної будівлі 1902 року, що розташована в серці Києва, однак вона так і залишилася в архіві  лиш з тридцятьма підписами.

Активіст неодноразово наголошував, що у серпні 2021 року, відповідно до Рішення Київради № 2180/2221 від 31.08.2021, будівля отримала статус цінної історичної забудови, що потребує додаткового захисту.

«25 лютого 2022 року, під час запеклих боїв за аеропорт Гостомель  забудовник в Києві вирішив скористатися ситуацією і розібрати історичну пам'ятку "під шумок" війни. Тоді протиправні дії забудовника зупинила місцева ТРО. Однак, коли хлопці відправились на Схід, забудовник "довершив" свою справу. У КМДА назвали таку поведінку мародерством, втім жодних дій щодо відновлення пам'ятки так і не послідувало», – йдеться у тексті петиції на сайті ОП.

Перов також пише, що зносом історичного будинку у Цимлянському пров.,3 керує Іван Плачков (ТОВ «Дніпро-2002»), який є кінцевим бенефіціаром будівництва, та за словами активіста, близьким сім’ї мера Києва.
 

Додамо, обʼєкт має статус цінної історичної забудови згідно з рішенням Київради від 31.08.2021 року "Про організаційні заходи щодо збереження об’єктів ХІХ–XX ст. на території міста Києва, яким може загрожувати знищення або пошкодження".

З опублікованих у мережі цьогорічних фотографій видно, що довжина фасаду будинку зменшилася удвічі, а внутрішні стіни та перекриття відсутні. Перов акцентує, що коли будівля була в аварійному стані її не захистили (хоча повинні були), а замість цього почали руйнувати.

 

Ігор Ющенко 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!