На військовому меморіалі Героїв України у Львові облаштують каплицю

984 0
Оголошення архітектурного конкурсу та початок реєстрації планується в січні 2024 року.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові визначилась з фінальним технічним завданням для архітектурного конкурсу на кращу проектну пропозицію меморіального комплексу військових поховань Героїв України на вулиці Мечникова. Конкурс планують оголосити вже наступного місяця. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

Вчора робоча група завершила обговорення остаточних деталей конкурсного завдання щодо меморіального комплексу, а далі управлінням архітектури та урбаністики буде сформовано фінальну програму та умови для оголошення конкурсу. Оголошення конкурсу та початок реєстрації планується в січні 2024 року, результати очікуються в середині березня.

«Одним із питань було включення в проектований комплекс міжконфесійної молитовної зали – каплиці. Крім того було обговорено питання вигляду намогильних плит для загиблих захисників-представників різних релігійних конфесій. Хоча частка таких поховань є незначною, проте умовами конкурсу передбачено розроблення окремих видів намогильних споруд для таких поховань», – зазначив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Читайте також: Місце пам'яті. Як Львів створює нове військове кладовище

Також обговорюють питання влаштування інформаційної споруди, котра слугуватиме інфо-центром, що розповідатиме про контекст російської-української війни та історію місця.

Нагадаємо, що загиблих у російсько-українській війні Героїв зі Львова почали ховати на Марсовому полі, що на вулиці Мечникова. Раніше цю територію сприймали як радянський військовий меморіал, утім нині її планують переосмислити. Чому здійснювати поховання загиблих Героїв на Марсовому полі – не найкраща ідея, чи можливе примирення пам'яті в цьому варіанті і яке місце більше б підійшло для вшанування українських захисників, які віддали життя за Україну, читайте тут.

Для довідки

Марсове поле – це радянський військовий меморіал, що розташований на вулиці Мечнікова у Львові. Раніше тут був військовий цвинтар вояків австрійської армії та союзників, які загинули у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже п’ять тисяч окремих могил. У 196-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР, та НКВДистів. У 70-х роках минулого століття на Марсовому полі створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору з Замарстинівської в’язниці.


___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!