У Львові оголосили архітектурний конкурс на проєкт Меморіального комплексу Героїв України

1029 0
У квітні 2024 року мають провести засідання журі та обрати переможця.
Могили Героїв України на Личаківському кладовищі / Фото: hromadske

Могили Героїв України на Личаківському кладовищі / Фото: hromadske

У п'ятницю, 5 січня, оголосили Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на проєктну пропозицію Меморіального комплексу військових поховань Героїв України на вул. Мечникова у Львові. Про це повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев під час засідання виконавчого комітету ЛМР 5 січня. 

Термін реєстрації на подачу заявок – до 21 січня, а термін подачі конкурсних проєктів – до 18 березня 2024 року. Тож наприкінці березня вже будуть результати конкурсу з точки зору поданих проєктів. І до 12 квітня 2024 року мають провести засідання журі та обрати переможця.

Читайте також: Місце пам'яті. Як Львів створює нове військове кладовище

Натомість з благодійних коштів переможці конкурсу отримають премії. 500 тисяч грн можна отримати за перше місце, 300 тисяч грн – за друге і 200 тисяч грн – за третє. 

«Одним із питань було включення в проектований комплекс міжконфесійної молитовної зали – каплиці. Крім того було обговорено питання вигляду намогильних плит для загиблих захисників-представників різних релігійних конфесій. Хоча частка таких поховань є незначною, проте умовами конкурсу передбачено розроблення окремих видів намогильних споруд для таких поховань», – зазначив раніше на обговоренні завдань конкурсу Антон Коломєйцев.

Нагадаємо, що загиблих у російсько-українській війні Героїв зі Львова почали ховати на Марсовому полі, що на вулиці Мечникова. Раніше цю територію сприймали як радянський військовий меморіал, утім нині її планують переосмислити. Чому здійснювати поховання загиблих Героїв на Марсовому полі – не найкраща ідея, чи можливе примирення пам'яті в цьому варіанті і яке місце більше б підійшло для вшанування українських захисників, які віддали життя за Україну, читайте тут.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!