Київ

На захист імені Чайковського в назві київської консерваторії стала ГО із США з кримінальним шлейфом

1617 0
Заклад похвалився листом ГО із США, яке підтримує збереження імені Чайковського в його назві. Однак авторами листа на підтримку Чайковського виявились білоруські емігранти в США, які можуть мати зв'язки із криміналітетом.
Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

Національна музична академія України імені Петра Чайковського, яка знаходиться в серці Кимєва - поруч з Майданом Незалежності, отримала лист від американської організації Collegium Musicum of New Jersey, в якому автори висловилися за збереження імені російського композитора Петра Чайковського в юридичній назві Академії.

Повідомлення про «потужну підтримку зі США» із словами вдячності опублікував ректор академії Максим Тимошенко, який, вочевидь, теж підтримує цю позицію.

«Ми хотіли б висловити свою підтримку всім, хто розуміє цінність спадщини Чайковського, його шедеврів і значимість внеску у світову культуру. При цьому слід зазначити, що Чайковський мав українське коріння і є засновником вашої Академії», - йдеться у листі.

«Твоє місто» з'ясувало деталі, які ставлять під сумнів доброчесність організації. Так, Collegium Musicum of New Jersey, як вказано на сайті організації, засновано у 2018 році в штаті Нью-Джерсі і зареєстровано у статусі некомерційної громадської благодійної організації.

При цьому сам сайт має вигляд бутафорного. Зокрема, на сторінці керівництва Collegium Musicum of New Jersey опубліковано фотографії членів ради «колегіума», усі вони мають однаковий опис, який не містить інформації про вказаних осіб.

Водночас перший у списку член ради проілюстрований фотографією американського шахрая Стівена Джея Рассела, відомого в США тим, що неодноразово тікав із в'язниці. Втім, як пишуть місцеві ЗМІ, Стівен Рассел нібито дійсно займається музичною діяльністю.

Сам лист, в якому висловлено підтримку позиції збереження імені російського композитора в назві української консерваторії, підписаний президентом Collegium Musicum of New Jersey Алєксєєм Явтуховичем.

Чоловік з таким самим ім’ям, який живе у Нью Джерсі, є братом радянського, білоруського музиканта, колишнього учасника гурту «Пєсняри» Дмітрія Явтуховича, який з 1993 року живе у США в Нью Джерсі. Окрім творчості у гурті «Пєсняри» Дмітрій Явтухович також відзначився як автор «блатних» пісень у так званому жанрі «русского шансона» Діма Мінскій.

Нагадаємо, Міністерство культури неодноразово зверталися до Національної музичної академії України з проханням відмовитися від імені П.І.Чайковського у назві закладу. Міністр зазначає, що відповідно до цієї норми, імена присвоюються, щоб увічнити пам’яті про осіб, які внесли вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову України, але сам композитор ідентифікував себе як «корінна російська людина» і його діяльність не була пов’язана з НМАУ.

Також були проведені дослідження, за результатами якої музикознавці сходилися на тому, що російський композитор немає жодного стосунку до Києва та академії, тому МКІП і наполягає на відмові від використання імені Петра Чайковського у назві Київської консерваторії.

Додамо, НМАУ з приводу необхідності перейменування закладу надавали безліч рекомендацій у профільному комітеті Верховної Ради, Експертній Раді з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при МКІП та від Українського інституту національної пам’яті, однак на зборах трудового колективу їх вкотре вперто ігнорують та відмовляються перейменовувати заклад, і це попри те, що студенти, аспіранти й молоді викладачі виступають за перейменування.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!