Київ

Найстаріший будинок-садибу на Жилянській у Києві знесли – він не мав жодної цінності, – Департамент культспадщини

1393 0
Ініціатори не надали жодних матеріалів, що підтверджували б архітектурну або історичну цінність об'єкта.

Будинок на вул. Жилянській, 47  відсутній у переліку об’єктів історичної та належить до рядової забудови – не має яскраво виражених архітектурних стильових ознак та відповідного декоративного оформлення, тому його знесли. Про це йдеться у відповіді Департаменту культурної спадщини КМДА на запит «Твого міста».

Як зазначають у Департаменті, з ними не погоджували проєктну документацію на будівництво за зазначеною адресою, тому КМДА підготувало лист до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо надання інформації стосовно погодження науково-проєктної або проєктної документації на містобудівні перетворення за адресою: вул. Жилянська, 47.

Як зазначав раніше активіст та співзасновник Дмитро Перов, будинок-садиба є одним із найстаріших прикладів забудови вулиці. У 2021 споруду внесли до т.зв. «Списку Кличка по культурній спадщині», Київська міська рада наклала мораторій на їх демонтаж або перебудову.
 
У Департаменті культурної спадщини підтверджують, що будинок був внесений до переліку об’єктів ХІХ-XX ст. (історичні будівлі), яким може загрожувати знищення або пошкодження (затвердженого рішенням Київської міської ради від 31.08.2021 No 2180/2221).
 

«У 2021 році протягом трьох місяців Департамент опрацьовував затверджений перелік об’єктів. Фахівцями підпорядкованої Департаменту установи «Київського науково-методичного центру по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій» (далі – КНМЦ) здійснено виїзд на кожний об’єкт для фактичного огляду запропонованих об’єктів та їх фотофіксацїї. За первинним візуальним оглядом даного об’єкту було встановлено, що будинок відноситься до рядової забудови, не має яскраво виражених архітектурних стильових ознак та відповідного декоративного оформлення», – йдеться у листі.

Також, як відомо, споруда не увійшла до енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України». Окрім цього, громадськість надавала пропозиції до переліку по будинку №47 на Жилянській. Втім жодних матеріалів, що підтверджували б архітектурну або історичну цінність об'єкта, надано не було

У Департаменті культурної спадщини підсумували, що облікові матеріали будинку на Жилянській, 47 не розкривають історико-культурної, мистецької і художньої цінності та автентичності, на підставі чого споруда може бути занесена до Переліку об’єктів культурної спадщини м. Києва.

Як ми писали раніше, на цій ділянці компанія-забудовник Ковальська планує звести бізнес-парк Nuvo Business Park площею більше 80 тис. кв.м (проєктом заплановано будівництво комплексу з 7 будівель).

Довідка. Будинок збудували у 1860-х. Деякий час у будівлі розміщувалася адміністрація молокозаводу, який працював поруч. У ХІХ ст. садиба належала до території пивзаводу Йосифа Бродського та ймовірно використовувалася для проживання працівників.

Ігор Ющенко

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!