Поблизу Фабрики повидла відновили історичну браму медіатеки

1784 0
Раніше тут стояла простенька радянська брама.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

У Львові відновили історичні дубові двері до нещодавно відновленої медіатеки «Під Високим Замком», що на вул. Богдана Хмельницького, 175, повідомляє ЛКП «Бюро спадщини».

Читайте також: У Львові відреставрували мозаїку Вірменського собору. Фото

Упродовж двох років на замовлення Львівської міськради проводили реставрацію фасаду будівлі, також мешканці будинку подали заявку на участь у програмі співфінансування відновлення брами.

За словами реставратора Ростислава Малецького, раніше тут стояла простенька радянська брама, яка була знищена, тож її вирішили відновити.

Креслення брами розробили ті ж архітектори, які відповідали за проєкт реставраціїї фасаду будівлі та оновлення простору бібліотеки.

Проєкт реставрації розробила архітекторна фірма «Рутенія», за яким історичну будівлю відреставрували, а сам простір оновили та осучаснили врахувавши усі побажання бібліотекарів та цільових аудиторій.

Читайте також: Львівські під'їзди, у які варто потрапити

«Основний каркас брами виготовляли близько двох тижнів, а увесь інший час тривало відновлення декоративних елементів, адже ручна робота з різьбою є досить тривала і складна. Також ми додали більше укріплюючих елементів. Мешканці можуть бути впевнені, що вони точно не розхитаються найближчі пів століття», – додав реставратор.

До речі, нещодавно медіатека «Під Високим Замком» зазнала суттєвих змін і відкрила свої двері для відвідувачів.  Бібліотека обслуговує близько 4000 тисячі користувачів на рік, фонди складають 29 300 книг. Бібліотекарі вже працюють в електронній системі обслуговування відвідувачів.

Читайте також: У Львові поблизу площі Митної відновили історичну браму

Нагадаємо, мешканці будинків-пам'яток із грудня зможуть подавати заявки на ремонти під'їздів і дворів. Зараз у Львові працюють три програми співфінансування реконструкції історичних брам, вікон та балконів. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачують із міського бюджету, 30% – мешканці, при реставрації вікон – 60% із бюджету та 40% – мешканці, а при заміні пластикових вікон на дерев’яні фінансування становитиме 50% на 50%. При реставрації балконів на фасадах пам’яток архітектури власники платять 10 тис. грн, а решту вартості оплачує місто.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!