У Львові поблизу площі Митної відновили історичну браму

1603 0
Реставратори відновили засклення брами, ковані решітки та встановили нову стилістичну клямку.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

У Львові, в будинку на вул. Володимира Короленка, 17, відновили історичну браму. Раніше вона була деформована, зафарбована непримітною фарбою, а безліч декоративних елементів були втрачені, повідомляє Бюро спадщини.

За словами реставратора Павла Войтовича, цій дубовій брамі старалися повернути первісний вигляд, адже за тривалий час служіння мешканцям вона збереглася не в найкращому стані.

Читайте також: Як у старовинному львівському будинку живуть і співпрацюють нічний клуб і мешканці

«Її конструкція ледь трималася, не вистачало дерев’яних елементів. На поверхні залишилось безліч пошкоджень та слідів від врізання замків, а красиве ручне різьблення з рослинними мотивами було затерте. Ми це все виправили», – каже Павло Войтович.

Також фахівці відновили засклення брами, ковані решітки та встановили нову клямку, яка відповідає стилістиці схожих брам. За словами реставратора, ніхто із мешканців навіть не міг подумати, що під нашаруваннями старої фарби приховується така красива дубова брама.

Читайте також: У Львові створять сайт про реставрацію

Реставрація брами коштувала приблизно 65 тис. грн, з яких 70% оплатило місто в рамках програми співфінансування. Решту витрат взяли на себе мешканці будинку.

Читайте також: Бюро спадщини хоче спільно з львів'янами реставрувати під'їзди

Цьогоріч місто планує відреставрувати щонайменше 40 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Усі роботи проводять відомі місцеві реставратори по дереву та металу. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачуються із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.

Нагадаємо, напередодні у Львові відновили історичні двері будинку на вулиці Лисенка. А у нещодавно відреставрованій історичній брамі на площі Ринок вибили вікно. А мешканці будинку на вул. Меретина, 8 викинули на смітник історичну браму.

Фото: Бюро спадщини


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!