Польські перевізники заблокували дорогу до одного з пунктів пропуску на західному кордоні

2131 0
Мітингувальники раз на годину пропускають дві машини – одну на виїзд і одну на в’їзд до Польщі
Фото: поліція Любліна

Фото: поліція Любліна

Польські перевізники перекрили проїзд до пункту пропуску Дорогуськ – Ягодин на кордоні з Україною. Таким чином вони вимагали пришвидшити перевірку водіїв, які їдуть в Україну та повертають до Польщі. Про це повідомляє «Dziennik Wschodni».

Зазначається, що черги досить великі та сягають меж гміни Дорогуськ. На вантажівках написані вимоги мітингувальників, зокрема повернення окремою смугою для вантажівок, які повертаються з України без вантажів, запровадження цілодобового фітосанітарного та ветеринарного контролю та відновлення дозвільних документів для українських перевізників, оскільки згідно з угодою, укладеною між Україною та ЄС, українцям не потрібно звертатися за спеціальними дозволами на здійснення перевезень до Польщі та інших європейських країн.

Читайте також: Перед пунктами пропуску на Львівщині зберігається черга з кількасот фур. У чому причина

Зі слів прессекретаря Палати податкової адміністрації у Любліні Міхала Деруса, одна вимога вже виконана. Йдеться про віднедавна запроваджені дві смуги для тих вантажівок, які повертаються порожніми. І з польського, і з українського боку транспортні засоби поділяються на ті, що не мають товару, ті, що підлягають огляду, і ті, які можуть обійтися без такого контролю. Однак це відбувається тільки на території терміналу. Відтак, водіям доводиться під’їжджати до нього, іноді стоячи у довжелезній черзі.

У Люблінській поліції повідомили, що національна дорога №12 від 10 ранку 5 вересня перекрита в обох напрямках.

«Сьогодні у селі Бердище, що в районі прикордонного переходу в Дорогуську, розпочалася акція протесту перевізників. Дорога тут перекрита. Учасники паркували тягачі на смузі, що веде до Хелма. Поліцейські охороняють хід акції та дбають про безпеку учасників», – йдеться у повідомленні.

У міській комендатурі поліції Хелма повідомили, що мітингувальники раз на годину пропускають дві машини – одну на виїзд і одну на в’їзд до Польщі, повідомляє «RMF24». Після переговорів з перевізниками також зазначається, що акція протесту триватиме упродовж 24 годин. Водночас у Генеральній дирекції національних доріг і автострад Польщі уточнили, що наразі доступ до пункту пропуску можливий по під’їзній дорозі, паралельній до основної.

Читайте також: Є п'ять причин, чому виникли транспортні черги на кордоні з Польщею, – ексначальник Львівської митниці

Зазначається, що черги вантажівок у ПП Ягодин – Дорогуськ з української сторони утворилися ще декілька тижнів тому. Наприклад, до вихідних у черзі було понад 2,7 тисячі транспортних засобів. Як пояснили у Палаті податкової адміністрації Любліна, черги вантажного транспорту на виїзд з України є наслідком значного збільшення перевезень вантажів, переважно зернових чи харчових продуктів, які підлягають обов’язковому контролю, серед інші за службами: ветеринарна, санітарна, фітосанітарна. 

Як свідчать дані Державної митної служби України, станом на 12:00 год 5 вересня у пункті пропуску Ягодин – Дорогуськ на виїзд з України очікує 2650 вантажівок, а на в'їзд – 300. 

нагадаємо, що у пунктах пропуску у Львівській області планують запровадити платну е-чергу та облаштувати майданчики тимчасового відстою для вантажівок. Ще у 2020 році планували скасувати «живу чергу» у пункті пропуску «Краковець» і натомість запустити електронну. Цей проєкт має стати першим пілотним в Україні. Водії зможуть заздалегідь забронювати місце у черзі онлайн, і послуга буде платною. Детальніше, що це змінить, читайте в матеріалі Tvoemisto.tv. Раніше також в ПП «Краковець» на 40% збільшили пропускну здатність для вантажівок, відкрили там новий термінал для легкових авто та автобусів. Модернізували ПП в межах пілотного проєкту «Відкритий кордон».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!