Повернення податків та перевірок для бізнесу перенесли

775 0
Затримка в поверненні перевірок та штрафів пов'язана з технічними причинами.
Фото: Мінфін

Фото: Мінфін

Перевірки бізнесу та штрафи для підприємств в Україні будуть відновлені з 1 серпня, а не з 1 липня, як планувалося раніше.  Про це повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, пише Forbes Ukraine.

За його словами, затримка в поверненні перевірок та штрафів була пов'язана виключно з технічними причинами.

«Народні депутати не встигли повернути перевірки бізнесу й штрафи за невикористання касових апаратів з 1 липня виключно з технічних причин, ці норми запрацюють з 1 серпня», – заявив він.

Читайте також: На час війни в Україні діятимуть податкові пільги

Він зазначив, що існує багато пропозицій щодо скасування штрафів за невикористання реєстраторів розрахункових операцій (РРО), але Україна не може відмовитися від цих заходів через зобов'язання, передбачені меморандумом із Міжнародним валютним фондом (МВФ). Згідно з меморандумом, Україна очікує фінансування розміром $115 млрд протягом 4 років.

«У нас є меморандум із МВФ, де це чорним по білому написано. Ми можемо багато чого хотіти, але є реалії, прописані в меморандумі, і від них ми будемо відштовхуватись, як країна, яка хоче отримати $115 млрд фінансування за 4 роки», – наголосив нардеп.

Водночас деякі правки у законопроєкт №8401, який має скасувати пільги для бізнесу та повернути перевірки, нардепи ще можуть внести. Так, є правка, за якою чинний режим оподаткування залишиться для бізнесу у прифронтових зонах. Пропонується також прописати в законі критерії перевірки бізнесу на 2023-2024 роки, за якими перевірятимуть лише тих, хто має менше податкове навантаження, ніж у середньому по галузі, і виплачує зарплати, нижчі за середні по галузі.

Нагадаємо, у травні Верховна рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №8401 про особливості оподаткування в період дії воєнного стану. Він передбачав, що з 1 липня припиняють дію такі положення: 

  • зупинення проведення документальних перевірок;

  • особливості застосування спрощеної системи оподаткування як єдиного податку розмірі 2%;

  • можливості для ФОП платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;

  • норми щодо незастосування відповідальності (штрафів) за порушення вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на контролюючі органи.


___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!