На Львівщині утеплили 178-річну будівлю. Але щось пішло не так

6379 0
Реконструкція фасаду викликала низку обурень у соціальних мережах.
фото: Старосамбірська районна рада

фото: Старосамбірська районна рада

У будинку Созанського психоневрологічного інтернату, що в Старому Самборі на Львівщині, капітально відремонтували фасад першого корпусу, утепливши 157 кв. метрів мінеральними плитами. Про це повідомили у Старосамбірській районній раді.

У закладі проживає 155 підопічних з інтелектуальними та психічними порушеннями. На ремонт використали 274,6 тис. грн, які отримали з обласного бюджету розвитку.

Фото оновленого фасаду викликали низку обурень у соціальних мережах, мовляв, будівлю зіпсували, спотворили, також назвали цей ремонт вандалізмом і «краще б замість нього зробили шматок дороги».

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv архітектор Андрій Салюк, якби на місці працювали теплотехнік і архітектор-реставратор, то вони б знайшли інше, правильне і добре рішення.  

«У нас підсвіткою пам’яток займаються електрики без архітекторів, тому маємо найгіршу в цілому світі підсвітку. Утепленням пам’яток займаються теплотехніки і виходить як в Старому Самборі. До об’єктів мають підходити разом із архітекторами-реставраторами і знайти рішення, які не будуть їх спотворювати», – каже він.

Читайте також: Фігура Божої Матері на Стільському городищі або Таку картину незнання треба змінювати

Окрім цього, архітектор вважає, що така поведінка щодо будівлі інтернату є не коректною. Коли це історична забудова, то вона в будь-якому разі цінна, навіть якщо не входить в реєстр пам’яток.

«Давайте Чорну кам’яницю утеплимо зовні пінопластом, можемо так зробити? Думаю, що ці. То чому тут так себе повели? Бо це менш цінна пам’ятка? Це категорично неправильний підхід. До всіх треба підходити з належною повагою і так, щоб не нашкодити. Думаю, що ті хто робили тут, над цим не задумувалися», – додає Андрій Салюк.

Заступник голови ЛОДА Юрій Холод каже, що офіційно будинок не є пам’яткою архітектури, тому фактично зі сторони Старосамбірської РДА порушень немає.

«Формально норми не були порушені. Але якщо думати з точки зору пам'яткоохоронця і як це мало би бути, наприклад, правильно морально, щоб зберегти старий будинок, то могла бути спершу заявка на створення комісії і введення її до переліку нововиявлених пам'яток. Але з цим – теж нюанси», – сказав Юрій Холод у коментарі Tvoemisto.tv.

Для довідки

Будинок збудували у 1848 р. Власником був пан Созанський. Із 1955 року після часткової реконструкції на базі  удівлі організували стаціонарну установу з перепрофілюванням під будинок інвалідів, будинок престарілих загального призначення. Зараз тут працює Созанський психоневрологічний інтернат.

Созанський психоневрологічний інтернат – соціально-медична установа для постійного проживання чоловіків із психоневрологічними захворюваннями, які потребують догляду, побутового і медичного обслуговування.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!