Київ

У Києві Шулявська розв'язка зекономить лише 40 секунд, а Подільський міст є невигідним - експерт

2437 0
Інфраструктурний розвиток столиці обговорили на Всеукраїнському форумі міської мобільності, що пройшов у Львові.
Колаж Tvoemisto.tv

Колаж Tvoemisto.tv

Шулявська розв'язка, яку будуть в Києві зекономить автомобілісту лише 40 секунд і це не співмірно з вартістю будівництва - понад 2 мільярди гривень. Подільсько-Воскресенський міст є невигідним через знецінення однієї землі і росту ціни іншої. Про це на конференції розповів містобудівник, директор компанії «Про Мобільність» та ексрадник заступника голови КМДА з питань розвитку транспортної інфраструктури Дмитро Беспалов.
 
Одним із таких прикладів стала розв'язка на Шулявці, у розробці техніко-економічного обґрунтування якої брав участь Беспалов з колегами. Її будівництво зекономить близько 40 секунд часу середньостатистичної поїздки по Києву, проте на неї виділили понад 2 мільярди гривень. «Розв'язка на Шулявці в різних рівнях дозволяє економити до хвилини часу. Тобто за умовні 40 секунд економії місто вирішили сплатити понад 2 мільярди гривень. Доволі дискусійне питання», - каже експерт.
 
За словами Беспалова, чиновники розглядають транспортне моделювання та техніко-економічне обґрунтування як «незручний додаток», який треба, щоб виділити гроші або ж як дивні вимоги законодавства, а не одні з базових факторів, на які варто опиратись в процесі вирішення проблем міської мобільності.
 
 
Подільсько-Воскресенський міст Беспалов називає дуже складним об'єктом у Києві насамперед через неможливість його підключення до сучасної мережі. Він зазначає, що зі сторони може здаватися, що дискусії щодо мосту тривають саме через транспортних планувальників, які не можуть знайти консенсусного рішення щодо його підключення, однак ситуація насправді інакша:
 

«Рішення по мосту не можуть знайти тому, що цей об'єкт дуже сильно впливає на вартість землі – одну землю він підвищує в ціні, іншу – майже знецінює, через те, що міст та санітарні зони проходять по багатьох ділянках», – каже Баспалов та додає, що проблема (чи причина) саме в грошах: «коли є величезна вартість землі, ми не можемо робити нормальне транспортне планування на основі цього».

Як ми писали раніше, зараз тривають роботи над столичним мостом-довгобудом. Відомо, що в основних конструкціях Подільського мосту вже добудували естакаду для метрополітену через які поїзди майбутньої гілки столичної підземки зможуть перевозити пасажирів між берегами Дніпра. Також відомо про готовність трьох станцій метро та будівництво четвертої на Троєщині.

Що відомо про довгобуд

У 1993 році Кабінет Міністрів схвалив документацію щодо будівництва Подільсько-Воскресенського мостового переходу. Запланована довжина моста була 7,04 км. Побудувати його збиралися до 2002 року.

Підготовчі роботи з будівництва моста розпочали в 1996 році. Через рік будівництво призупинили у зв’язку з браком фінансування. У 2003 році КМДА вирішила відновити підготовчі роботи.

У січні 2019 року київський міський голова Віталій Кличко заявив, що за умов належного фінансування потрібно приблизно 1,5-2 роки, щоб запустити автосполучення через Подільсько-Воскресенський міст. Однак відкриття постійно переносилось. 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!