Приватизація єдиної в Україні солеварні, що працює на Львівщині. Що відомо

1814 0
Громада вже кілька років просить державу передати солеварню у комунальну власність, адже якщо її приватизують, невідомо чи функціонуватиме вона за призначенням.
Фотот: Укрінформ

Фотот: Укрінформ

У соціальних мережах поширюють інформацію про можливий продаж і приватизацію Дрогобицького солевиварювального заводу на Львівщині. У коментарі Tvoemisto.tv директор департаменту економічної політики ЛОДА Степан Куйбіда зазначив, що станом на сьогодні немає жодних конкретних юридичних кроків у напрямку продажу чи оренди підприємства, є тільки розмови і зустрічі. 

«До нас звернувся потенційний інвестор з Тернопільщини, який зацікавився об’єктом, але це не означає, що він націлений її придбати. Ми провели зустріч керівництва діючого підприємства та громади, щоб зрозуміти стан справи солеварні. Зараз ініціатор приймає рішення, чи він хоче співпрацювати із солеварнею на правах оренди чи викупити. Але це не означає, що все буде за його бажанням. Все ж таки є спеціальна процедура, і ми маємо провести ще зустріч з новопризначеним керівником регіонального відділення Фонду державного майна, і почути, якою є позиція самого фонду. Крім того, раніше була і є пропозиція передати солеварню у власність Дрогобицької громади, а вже громада прийматиме рішення щодо підприємства», – пояснив він.

Читайте також: Солеварнею на Львівщині, яка зараз єдина в Україні виробляє сіль, зацікавився інвестор

Водночас, якщо все ж таки розпочнеться процес приватизації, то підприємство зробить все можливе, щоб зберегти виробництво на солеварні та історичні будівлі, які є пам'ятками архітектури місцевого значення, адже їх потрібно відреставрувати. Наразі солеварня немає фінансової спроможності на реставрування, каже у коментарі Tvoemisto.tv директор Дрогобицької солеварні Олег Петренко.

«Я за збереження виробництва і цього історичного об'єкта. Це останнє підприємство солеварні в Україні, одне з найдавніших в Європі постійно діючих, яке не припиняє свою роботу», – додав директор солеварні. 

За його словами, станом на сьогодні солеварня виробляє 50 тонн солі в місяць, а максимальна потужність становить 450 тонн в місяць.

Читайте також: Дрогобицька солеварня почала виробляти вдвічі більше солі

У коментарі Tvoemisto.tv міський голова Дрогобича Тарас Кучма каже, що громада вже кілька років просить державу передати солеварню у комунальну власність, адже якщо її приватизують, то невідомо чи функціонуватиме вона за призначенням. 

«Ми просимо державу, щоб солеварню передали у комунальну власність, щоб ми могли вкладати туди інвестиції, залучати підприємців, які зможуть розвивати її як туристичний центр для приваблення нашого Дрогобицького регіону. Якщо держава передасть солеварню в комунальну власність, то вона буде функціонувати, громада не дасть її закрити, а якщо в приватну – ніхто не дасть гарантії, що там буде», – каже він.

Зазначимо, що раніше Фонд державного майна України знайшов інвестора, який зможе придбати Дрогобицький солевиварювальний завод. Представниця Фонду держмайна наголосила, що передасть вищому керівництву Фонду пропозицію представників влади Дрогобича щодо передачі Солеварні в комунальну власність.

Нагадаємо, що найбільше солевидобувне підприємство Європи – ДП «Артемсіль», що розташоване у місті Соледарі на Донеччині, весною 2022 року зупинило роботу через бойові дії. У 2022 році «Солевиварювальний Дрогобицький завод» збільшив виробництво солі в 2,2 рази. Вдалося виготовити майже 500 тонн солі. 

Зазначимо, що у листопаді 2019 року Дрогобицьку солеварню, яка належала Міністерству аграрної політики, внесли у список на приватизацію. У ЛОДА звернулися до депутатів та уряду, територію об'єкта описали і подали на реєстрацію як нововиявлену пам‘ятку археології.Також захисники солеварні наполягали, що кілька приміщень солеварні належать до пам’яток архітектури місцевого значення, а територія підприємства є в межах охоронних зон двох пам‘яток архітектури національного значення – дерев’яних Церкви Святого Юра (поч. XVI ст), яка належить до списку ЮНЕСКО, та Церкви Воздвиження Чесного Хреста (XVII ст). На початку березня 2020 року уряд передав Дрогобицьку солеварню Фонду держмайна.

Дрогобицька солеварня безперервно працює з 1250 року. Раніше у межах тревел-шоу «Твоє місто.Твоя країна» ми побували на Дрогобицькій солеварні. Детальніше про солевиварювальний завод можете прочитати і переглянути за посиланням.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!