Чому у нас не має музею археології та Київ буде погоджувати будови в історичному центрі Львова. Підсумки доби

966 0
Нині 28 квітня та 429 доба героїчного протистояння російській агресії.

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 04:20, відбій о 06:11. У Львові та області «прильотів» не зафіковано. Натомість, за даними КМВА сили ППО збили в районі Києва 11 крилатих ракет та 2 безпілотника. В Умані Черкаської області російська ракета влучила у житловий будинок, загинули троє людей, постраждало восьмеро, їх доставлено у лікарню.

Під час нічного обстрілу російськими окупантами міста Дніпро загинули молода жінка і 3-річна дитина.


Влучання в будинок в Умані. Скрін з відео: Зоя Вовк, Телеграм-канал

Як повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, під час нічної атаки сили ППО знищили 21 з 23 крилатих ракет Х-101/Х-555, які ворог запустив по Україні. Також ліквідовано два БпЛА.

Ситуація на фронті: За даними розвідки Британії, російські окупаційні війська облаштували оборонні позиції на кількох будівлях реакторів Запорізької АЕС. «Росія контролює ЗАСЄ із березня 2022 року, та це перші вказівки, що безпосередньо будівлі реакторів інтегрують в тактичне оборонне планування», – зазначають аналітики.

Як припускають, це підтверджує тривогу серед російського командування перед очікуваним контрнаступом України.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на наступі на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. ЗСУ відбили понад 65 атак на цих ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій – Бахмут та Мар’їнка.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 8 ударів по районах зосередження окупантів та один – по зенітно-ракетному комплексу. Уражено 2 пункти управління, засіб ППО, склад боєприпасів та 2 артилерійських підрозділи. Збито 6 ворожих БпЛА різного типу.

Акцент дня: Давньоукраїнська минувшина Львова абсолютно відрізняється від тої, яку нам подають. Інтерв’ю. Чому Львів досі не має свого музею археології; чому львівські екскурсоводи, розповідаючи про місто, вживають історичні кліше, а міській владі до цього байдуже; що археологи знайшли на Високому й Низькому замках, на Кривчицькій Дорозі та біля Органного залу; чому на «чорних копачів» не зважають, а інвестори нищать знахідки; чим вирізнялася Галичина часів короля Данила і чому він не був суто Галицьким, Tvoemisto.tv в програмі «Тема тижня» розповів археолог Микола Бандрівський.

«Якщо всі поважні європейські міста, як-от Варшава, Краків, Гданськ, Прага, мають музеї археології, то наше місто донині такого не має. Фантастика, правда? Як можна мати таку багату минувшину і не знайти приміщення для музею археології Львова? Свого часу, ще будучи депутатом міської ради, я пропонував хоча б кілька залів із підвальних приміщень ратуші віддати під такий музей. Це була б чудова презентація нашого міста перед делегаціями. Звісно, відмовили, бо ж нині більше потрібні кнайпи, якісь розважальні заходи. Це позиція нашої виконавчої влади».

Ключові події:

1. «Будь-які будівництва в історичному ареалі Львова тепер треба погоджувати з Мінкультом», – Садовий. «Якісь невідомі люди, адвокати звернулися до прокуратури щодо одного із об’єктів у центрі міста. Прокуратура звернулася до Міністерства культури, яке згодом надіслало листа, що тепер будь-яке будівництво в історичному ареалі Львова потрібно погоджувати із ними», – зазначив мер.

На цю ж темуДля розбудови Unbroken Львову потрібно ще кілька приміщень.  Низка проєктів уже перебуває у процесі реалізації, ще декілька – планують втілити.

Та: Львів домовляється з МВС про додаткову ділянку для будівництва канатної дороги. Наразі очікують від Міністерства офіційного листа.

2. У чиновника Львівської ОВА і його сина-прокурора виявили на 4,5 млн грн майна, що записане на дідуся. Якщо суд визнає ці активи необґрунтованими, то їх стягнуть до державного бюджету.

Читайте також: В «Укрзалізниці» відреагували на схеми з квитками на потяг «Київ-Варшава». Провідника, який погодився сприяти безквитковому пасажиру проїхати за гроші вже звільнили. Крім того, з цього приводу в поліцію направили відповідну заяву правоохоронцям.

Та: У Львові та області знову запрацюють комплекси автофіксації порушень ПДР. Усі комплекси будуть працювати на фіксацію найрозповсюдженішої причини ДТП – перевищення дозволеної швидкості руху.

В Києві та області теж відновлюють роботу камери контролю швидкості руху автомобілів;

3. Рівень води у Дніпрі в Києві зростає третій день поспіль. Аварійних підтоплень по місту Києву не зафіксовано. При цьому утримується затоплення заплави шаром близько 40 см.

Читайте також: У селі на Львівщині стався витік газу з-під землі. В одному житловому будинку він виходив з-під фундаменту. Газопостачання до Розвадова тимчасово припинили.

Та: На Голосієві в Києві оголосили сафарі на мотоциклістів, які заїжджають у парк Рильського. За фото номерних знаків порушника пропонують винагороду у 1000 грн, за затримання мотоцикліста до приїзду поліції та охорони – 5 000 грн.

А також: У столиці змінилися контактні номери телефонів поліції Києва;

4. Солеварнею на Львівщині, яка зараз єдина в Україні виробляє сіль, зацікавився інвестор. Міський голова Дрогобича категорично проти того, щоб Солеварню передали у приватну власність.

Читайте також: На Львівщині на реставрацію найдавнішої дерев'яної церкви цього року виділили 100 тисяч грн. Ця пам’ятка датується 1502 роком.

Та: У Києві через борги забирають домівку у найстаршого притулку для тварин. Під приводом наявного боргу у 3 406 гривень, пів сотні бездомних тваринок хочуть викинути на вулицю;

5. «Із серцем зі Львова». У Львові відкрили екскурсійний маршрут пам’яті Петра Радковця. Екскурсія триває дві години та пролягає центральною частиною міста через місця, якими він часто проводив екскурсії.

Читайте також: У Львові зацвіли сакури. Фото. У місті є декілька місць, де щороку цвіте японська вишня. Зокрема, на перетині вулиць Студентської та Зеленої.

Слава Україні. Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!