Київ

Спалах над Києвом стався через падіння метеора діаметром у півметра, – Міжнародна метеорна організація

765 0
Спалах в небі над Києвом, викликаний падінням метеора, стався 19 квітня.

Яскравий спалах, що стався 19 квітня, був викликаний падінням метеора масою 200-300 кг та діаметром 0,5 м. Про це повідомили у Міжнародній метеорній організації.

Використовуючи відеозаписи вчені визначили, що вперше болід спостерігався на висоті 98 км над Великою Димеркою. Потім він пройшов прямо над Києвом на висоті близько 80 км і продовжив рух на південний захід зі швидкістю 29 км/с.

Великий спалах стався на висоті 38 км. Метеороїд з розрахунковою початковою масою 200-300 кг і діаметром близько півметра розірвався на висоті на безліч уламків та пил. Гальмування боліда після спалаху свідчить про те, що найбільші осколки мали масу менше кілограма. Тим не менш, ще один такий же яскравий спалах стався на висоті 32,5 км, а потім пішли більш дрібні спалахи на висотах 31, 30 і 29,5 км.

Востаннє болід було видно на відео на висоті 28 км, коли його швидкість становила близько 10 км/с. 

Як повідомляється, велика початкова швидкість не сприяла збереженню метеора. Однак профілі спалахів говорять про те, що невеликі уламки могли досягти землі. Залежно від їх розмірів і фактичного висотного вітру вони можуть розташовуватися десь між містами Попільня, Романівка, Строків та Паволоч.

Траєкторія метеора 19 квітня 2023 року. Фото: Міжнародна метеорна організація

Нагадаємо, увечері 19 квітня жителі Києва й області бачили яскравий спалах у небі. Згодом у Київській міській військовій адміністрації припустили, що це нібито був космічний супутник NASA, який мав упасти на Землю. Глава Офісу президента Андрій Єрмак спочатку заявив, що світіння – результат роботи ППО, але згодом видалив повідомлення.

У Повітряних силах ЗСУ заявили, що, за попередньою інформацією, спалахи над містом Київ приблизно о 22.30 пов'язані з падінням супутника/метеорита.

NASA заявило, що на момент появи спалахів у Києві їхній супутник RHESSI ще був на орбіті.

У Головному центрі спецконтролю Державного космічного агентства України заявили, що на території України 19 квітня було зафіксовано високоенергетичну акустичну подію, яка, імовірно, була пов'язана із входженням космічного тіла у щільні шари атмосфери.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!