Суд не задовольнив позов міськради і визнав законним право власності «Галінвесту» на «Добробут»

1964 0
Львівська міська рада буде оскаржувати це рішення.

Господарський суд Львівської області відмовив у задоволенні позову Львівської міської ради щодо скасування права ТОВ «СУАП «Галінвест» на користування земельною ділянкою під ринком «Добробут».

Джерело: ухвала суду, сайт ЛМР

Так, суд визнав законним державний акт ТОВ «Галінвест» на право користування землею, на якій розташований торговельний центр «Добробут», й право власності на нерухомість ТЦ «Добробут», що на вул. Старій, 3.

«Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову Львівської міської ради. Міськрада не погоджується з рішенням суду і вважає його незаконним. Місто оскаржуватиме його в апеляційній інстанції», – зазначили в юридичному департаменті ЛМР.

Львівська міська рада має право оскаржити рішення суду у встановленому законом порядку і термінах. 

Читайте також: Суд скасував арешт на ринок «Добробут» у Львові

Нагадаємо, що 2 лютого Галицький районний суд скасував арешт на ринок «Добробут», який наклали в межах кримінального впровадження за заявою Львівської міської ради.  Фактично під забороною залишилось лише відчуження майна.

Львівська поліція розслідує законність приватизації земельної ділянки на вул. Старій, 3 під ринком «Добробут» з липня 2022 року. Кримінальне провадження відкрили за заявою міськради, яка заявила, що власник ринку – ТОВ «СУАП «Галінвест» – незаконно оформив право власності на землю. У межах кримінального провадження 18 серпня 2022 року Личаківський районний суд наклав арешт на земельну ділянку площею 0,66 га та майновий комплекс ринку площею 5211 кв. м, однак у вересні того ж року суд частково скасував арешт майна «Добробута» і дозволив власнику ринку провести там ремонт. 

У січні цього року директор ТОВ «СУАП «Галінвест» Валерій Холодило звернувся до Галицького райсуду з клопотанням про повне скасування арешту на промислово-продовольчий торговий центр «Добробут». Він обґрунтував це звернення тим, що накладений арешт нібито унеможливлює надання приміщень ринку в оренду та ведення там діяльності. Окрім того, директор «Галінвесту» заявив, що слідчий у цій справі не надав доказів того, що ринок є речовим доказом у кримінальному провадженні і недостатньо обґрунтував необхідність його арешту. Слідчий та прокурор в судове засідання, де розглядалось клопотання про зняття арешту, не з’явилися.

Під час розгляду клопотання суд встановив, що досудове розслідування у цій справі триває, втім поліція ще не повідомила нікому про підозру. Окрім цього, слідство не встановило прямої причетності посадовців ТОВ «СУАП «Галінвест» до вчинення кримінальних правопорушень. Також суд погодився, що арешт майна перешкоджає здійсненню господарської діяльності «Галінвесту». Таким чином 25 січня 2023 року Галицький районний суд задовольнив клопотання компанії та скасував арешт на ринок «Добробут». Тож, тепер компанія може розпоряджатись майном, але не може його продати.

Читайте також: Територія, де нині є ринок «Добробут», має бути музеєфікована

Нагадаємо, що справа довкола земельної ділянки, де розташований «Добробут», тягнеться ще з 90-х років. Тоді виконком міськради став учасником українсько-австрійського підприємства «Галінвест». Це підприємство тоді планувало збудувати готель на площі Князя Осмомисла. На ділянці залили фундамент і на цьому будівництво готелю зупинилось. 

У «Галінвесту» виявили мільйонні борги, і щоб їх частково погасити, на початку 2000-х Львівська міська рада передала на баланс компанії готель «Україна» на площі Міцкевича (зараз там розташована будівля колишнього «Укрсоцбанку») та ділянку на вул. Таджиській, де проживає власник «Галінвесту» Валерій Холодило. Втім будівництво готелю не відновилось, а згодом із засновників «Галінвесту» виключили ЛМР. Мерія намагалась судитись з «Галінвестом», проте безуспішно. А у той час замість готелю облаштували ринок «Добробут».

У липні минулого року ЛМР звернулася до поліції із заявою про те, що невідомі підробили документи на землю і паралельно звернулася з позовом до Господарського суду Львівської області. З’ясувалось, що у 2020 році ТОВ «СУАП «Галінвест» зареєструвало право постійного користування земельною ділянкою площею 0,66 га на пл. Князя Осмомисла з цільовим призначенням під будівництво готелю, а в лютому 2021 року «Галінвест» оформило право власності на промислово-продовольчий торговий центр (ринок «Добробут»). Наразі у кримінальному провадженні триває слідство, а паралельно мерія намагається скасувати реєстрацію права власності на землю та ринок у господарському суді.

Tvoemisto.tv також розповідало, що знайшли археологи на цій території, що планували побудувати на місці «Добробуту» та що тут могло би з’явитися.

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!