Київ

Суд передав під забудову майже 5 га Китаївського городища

478 0
Китаївське городище й курганний могильник (ІХ–ХІІІ ст.) — історична місцевість столиці з унікальним ландшафтом.

Господарський суд Києва передав під забудову пам'ятку археології національного значення — «Китаївське городище та курганний могильник». Про це повідомив пам'яткоохоронний хаб «Цегла».

Ділянку площею 4,76 га передали для будівництва об’єктів житлової та громадської забудови, торговельно-розважальних центрів, офісних центрів та паркінгу.

Суд відмовив у задоволенні позову Офісу генерального прокурора щодо скасування передачі пам'ятки під забудову. Позиція прокуратури полягала у тому, що Китаївське городище не підлягає відчуженню або передачі іншим, адже це пам'ятка археології.

Натомість ТОВ "Київська овочева фабрика" наголосила, що "добросовісно користується" ділянкою ще з 2009 року — тож "лише їй вирішувати, як використовувати" цю землю.

Київрада передала дві ділянки городища в довгострокову оренду ТОВ "Київська овочева фабрика". Її мали використовувати "для ведення товарного сільськогосподарського виробництва".

Пізніше ТОВ підписала інвестиційний договір із Saga Development, а потім з KAN Development. На ділянках планують побудувати "ЖК із повною інфраструктурою".

«Це дво-триповерхова забудова. Частина нашої ділянки регулюється законами про охорону культурної спадщини, і ми виконуємо всі вимоги законодавства. Ми не будемо псувати свою репутацію, роблячи щось незаконне. Готові фінансувати роботу археологів і зробити із цього місця памʼятку історії і архітектури, на що воно заслуговує. Якщо нам цього не дадуть, то там завжди будуть гаражі, погреби й безлад», — казав засновник KAN Development Ігор Ніконов.

Китаївське городище й курганний могильник (ІХ–ХІІІ ст.) — історична місцевість столиці з унікальним ландшафтом.

Городище складається з трьох видів валів, посаду (селища) та двох курганних груп із понад 400 курганами.

З 2009 року Китаїв набув статусу памʼятки археології національного значення, яка складається з городища, поселення та курганного могильника.

Також Китаїв вважають південним форпостом стародавнього Києва, що контролював водний шлях Дніпром і суходільні підступи до міста в часи Київської Русі. Він згадується в літописах як місто Пересічень.

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!