Київ

Суд визнав незаконним наказ про реорганізацію Довженко-Центру в Києві

792 0
У Держкіно заявили, що подаватимуть апеляцію
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

У Господарському райсуді Києва визнали незаконним наказ про реорганізацію Довженко-Центру. Про це повідомили на сторінці Довженко-Центру у фейсбуці. 

«Ми вдячні нашим прихильникам за громадський контроль. Саме суспільний інтерес і включеність не дав справі захлинутися. Ми вдячні нашим адвокаткам Лесі Крижанівській та Наді Денисенко за захист. Ми вдячні третій стороні – Міністерство культури та інформаційної політики України за зваженість та підтримку у справі проти Держкіно. Це величезна перемога! І продовження боротьби за право існувати», – йдеться у дописі.

Водночас, як повідомляє Суспільне, у Держкіно заявили, що подаватимуть апеляцію. 

Під час судового засідання представник Держкіно зазначав про необхідність закрити справу, оскільки наказ втратив чинність, тому й відсутній предмет спору.

Представники Довженко-Центру не погодилися із цим, оскільки у самому наказі Держкіно від 28.06.2023 не визначено, у звʼязку з чим орган правління вважає, що такий наказ втратив чинність. А також, що у відомстві багато разів зазначали про зміну обставин, але яких саме — так і не повідомили.

Суддя заслухала також виступ третіх осіб — новопризначену гендиректорку Довженко-Центру Олену Гончарук. Вона зазначила, що в інституції є культурна спадщина, хоча Держкіно і заперечує це, опираючись на накази й законодавство, яке також «протирічить справі».

Гончарук вважає, що робити в час війни переміщення фільмофонду не потрібно. І, що важливо, потрібно таки визнати Довженко-Центр фільмофондом юридично.

Зрештою суд постановив не задовольняти клопотання про закриття справи. А пізніше визнав наказ Держкіно незаконним.

Також суд призначив до розгляду заяву Довженко-Центру від 2 травня 2023 про стягнення витрат на професійну допомогу на 25 липня 2023.

Нагадаємо, історія довкола «Довженко-Центру» та Держкіно триває вже не перший рік. У серпні минулого року Державне агентство України з питань кіно вдало наказ про реорганізацію Довженко-Центру та передачу усіх його колекцій та майна державній установі «Науковий центр кінематографії України», про діяльність якої немає жодної публічної інформації. У «Довженко-Центрі» тоді наголосили, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!