Можливий теракт на ЗАЕС – чи потрібна йодопрофілактика та чи готова Україна до вступу в НАТО. Підсумки доби

1161 0
Нині 23 червня та 485 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Енергоатом

Фото: Енергоатом

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 02:30, відбій – о 03:36. За словами голови Львівської ОВА Максима Козицького, деякі телеграм-канали поширили фейк, нібито у Львові чути звуки вибухів. Це – брехня.

Як повідомили Повітряні сили ЗСУ, уночі ворог завдав удару по Україні з літаків стратегічної авіації. Атаку спрямовано на військовий аеродром у Хмельницькій області. Пуски здійснювались близько опівночі з Каспійського моря із чотирьох бомбардувальників Ту-95мс. Усі 13 крилатих ракет Х-101/Х-555 були знищені, більшість – на Хмельниччині.  Також захисники збили розвідувальний БпЛА.

Фото умовне: ЗСУ

Ситуація на фронтіЗа даними Генштабу (станом на 6:00), ворог зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – за добу понад 30 бойових зіткнень.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 11 ударів по районах зосередження противника та 4 – по його зенітно-ракетним комплексам. Уражено пункт управління, 2 склади боєприпасів, склад паливно-мастильних матеріалів, 23 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 2 засоби радіоелектронної боротьби та 2 вузли зв’язку.

Читайте також: Кабмін ввів ще одне обмеження для призовників. Що відомо. Уряд заборонив чоловікам, які підлягають мобілізації, працювати охоронцями.

Та: Фонд Притули оголосив збір на понад 101 млн грн. На що підуть кошти. Цього разу закупляти планують не щось одне, а цілий перелік засобів.

Акцент дня: «НАТО має сказати, що ми вас приймаємо і дати проміжний час», – Мирослав Чех. Третю розмову із серії «Що буде перемогою для України» Tvoemisto.tv мало з польським політиком, депутатом попередніх скликань польського Сейму, колумністом і журналістом Мирославом Чехом. Говорили про перемогу України у війні, яку вважатимуть унікальною; чи є місце для компромісу; які кроки ми маємо зробити після перемоги; чи готова Україна до вступу в НАТО та ЄС і як цього досягти; чому Угорщина Орбана нагадує Україну Януковича; якою має бути роль Польщі в повоєнній відбудові України та як подолати історичні травми.

«Україна зараз веде оборонну війну проти росії, яку історики не без причини називають понад столітньою, бо вона почалася в 1917 році. Екзистенційна загроза з боку росії завжди була і вилилася тепер у геноцидну війну. Її треба завершити як українську війну, тобто ту, з якою росія пішла проти України. Ми розуміємо, а дуже багато оглядачів і політиків говорять про те, що її результат визначатиме, куди буде рухатися світ у XXI столітті. І це правда. Формула української перемоги насправді не лише українська, це формула нових відносин у світі впродовж наступних десятиліть».

Читайте такожПонад 300 тисяч жертв. Як Львів страждав від радянської та німецької окупації. Про це Tvoemisto.tv розповіла авторка екскурсії «Львів: життя на території терору», яку організував музей «Територія терору» Галина Вилійка.

Ключові події:

1. Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції з викидом радіації. Вони все підготували для цього, заявив президент Володимир Зеленський з посиланням на інформацію розвідки та СБУ. За його словами, всю наявну інформацію і докази передали українським партнерам. «Європа, Америка, Китай, Бразилія, Індія, арабський світ, Африка – усі країни, абсолютно всі мають це знати», – зазначив президент.

Читайте також: Як вберегтись у разі радіаційної аварії. Алгоритм дій від МОЗ. «Зважаючи на те, що країна-терорист не дотримується жодних законів та правил ведення війни, кожен українець повинен знати базові правила поведінки у випадку надзвичайної ситуації будь-якого характеру», – наголошують у відомстві.

Та: Захист від радіації. Коли насправді потрібна йодопрофілактика. У разі радіаційної аварії МОЗ має забезпечити людей пігулками йодиду калію, який нейтралізує дію радіоакивного йоду на організм. У Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки пояснили, коли насправді потрібна йодопрофілактика;

2. Шмигаль думає, як повертати українських біженців додому. На початку війни Україна втратила 3,5 мільйон робочих позицій. Більше за 4,5 млн людей стали біженцями за кордоном. Переважно це жінки з дітьми, з них виїхало близько мільйона дітей. Тому створення належних умов для їх повернення є пріоритетом для уряду. Про це у відповідь на питання Tvoemisto.tv повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у четвер, 22 червня, під час Ukraine Recovery Conference у Лондоні.

Читайте також: Держава оголосила перші торги на відновлення багатоповерхівок у Бучі, Макарові та Вишгороді. Будинки були пошкоджені внаслідок влучання боєприпасів або пожеж. Там потрібно капітально відновити як самі будівлі, так і мережі водо- та електропостачання та опалення.

Та: У Львові за 3,5 млн євро облаштують модульний діагностичний центр. Йдеться про одноповерхову будівлю, загальною площею 400 кв.м;

3. На Львівщині у росіян конфіскували землі на понад 10 мільйонів. Йдеться про 4,3 га, що розташовані в туристично привабливих районах області. Ці наділи буде передано у власність держави.

Читайте також: У Львові мозаїка біля «Винниківського ринку», яку суд дозволив виключити з переліку, знову під охороною. Орган охорони культурної спадщини місцевого рівня може вживати засобів щодо захисту об’єктів культурної спадщини, одним з них є формування переліків. Тобто усі мозаїчні твори мистецтва, які є в переліку, є під охороною від руйнувань.

Та: Дорого і неякісно. Активісти розкритикували ремонт бульвару Лесі Українки в Києві. За їхніми словами, керівництво Департаменту транспортної інфраструктури КМДА шкодить місту та нівелює минулий розвиток безбар’єрного середовища, громадського транспорту і велоінфраструктури у Києві;

4. Портрет львівського туриста. Хто сюди їде у 2023 році. 88,6% опитаних – українські гості. Здебільшого вони приїжджають у Львів із Києва, Харкова, Запоріжжя, Тернополя, Херсону. Ще 11,4% – іноземці. Їх найбільше зі США, Польщі, Великої Британії. Серед опитаних респондентів 77% раніше вже відвідували Львів, лише 23% вперше у місті.

На цю ж тему: У Львові деякі маршрути курсуватимуть зі змінами через велопробіг. Перелік. Велопробіг стартує з пл.Ринок, а забіг – від Оперного театру. Маршрути обох заходів практично однакові та пролягатимуть через просп. Свободи – пл. Різні – просп. Чорновола – вул. Липинського – (район «Епіцентру») та у зворотному напрямі;

5. У Львові зацвіла перша ділянка з різнотрав’ям. На нижньому оглядовому майданчику Високого Замку у Львові розквітла галявина з лучними травами. Зараз тут активно цвітуть різнокольорові маки і волошки, на черзі – ешольція, космея, нагідки, чорнушка та інші квіти.

Читайте також: Синоптики попереджають про негоду у Львові. 23 червня в другій половині дня та до кінця доби грози, сильна злива, град. Пориви 17 – 22 м/с, ввечері шквал 25 – 28 м/с.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!