Ткаченко хоче створити у Києві сквер імені Кікабідзе

1534 0
Кияни також пропонують назвати в Києві вулиці іменем грузинського актора
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко має намір ініціювати створення у Києві скверу та українсько-грузинського фестивалю імені Вахтанга Кікабідзе. Про це він повідомив у Телеграм.
 

«...Коли сьогодні у нас в країні під час російсько-української війни гинуть воїни та рятувальники, лікарі та артисти, то кажуть: «Герої не вмирають». Це повною мірою відноситься і до Вахтанга Кікабідзе. Герої не вмирають», - зазначив Ткаченко під час прощання з видатним грузинським артистом і другом України.

Він зачитав на церемонії слова співчуття від Президента Володимира Зеленського, який зауважив: «Його відданість справі життя, мудрість, невичерпна енергія, доброта були прикладом для всіх. Українці вдячні Вахтангу Кікабідзе за підтримку у боротьбі проти російського агресора. Ім’я Вахтанга Кікабідзе буде вписане в історію України як великого грузина, який зробив свій внесок у захист незалежності та суверенітету України. Завжди це пам’ятатимемо і ніколи не забудемо».

Очільник МКІП нагадав, що Кікабідзе віддав усі кошти зі свого ювілейного концерту в Батумі на допомогу ЗСУ. В останню путь митця проводжали грузинський та український прапори.

«В планах - ініціювати створення в Києві скверу та українсько-грузинського фестивалю імені Вахтанга Кікабідзе», - зазначив міністр.

Як відомо, 15 січня у Грузії помер відомий кіноактор, естрадний співак, сценарист, кінорежисер, автор пісень, депутат грузинського парламенту Вахтанг Кікабідзе.

Після цього на сайті Київради з’явилась петиція з пропозицією змінити назву вулиці Бойчука (колишня Кіквідзе) на честь грузинського співака Кікабідзе. Також є петиція з пропозицією перейменувати на честь актора вулицю російського письменника Миколи Лєскова. Крім того, у соцмережах кияни пропонували назвати іменем співака станцію столичного метро чи створити у Києві сквер на його честь із погруддям чи пам’ятником. 

Вахтанг Кікабідзе активно підтримував Україну під час російського вторгнення, засудивши дії Росії. Зокрема, у серпні 2022 року він спрямував кошти від концерту в Батумі на допомогу 26-й артилерійській бригаді ім. генерала-хорунжого Романа Дашкевича Сухопутних військ ЗСУ.

Раніше, у 2014 році, актор в інтерв’ю заявляв, що якби був молодим, то долучився б до антитерористичної операції на сході України. 2015 році Кікабідзе виступив у Києві, присвятивши концерт пам’яті Небесної сотні.

Із 2008 року Кікабідзе не відвідував Росію у зв’язку із її вторгненням в Грузію. Також він відмовився від російського ордену Дружби.

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!