Київ

У Києві презентували виставку, присвячену переселенцям і біженцям

791 0
До Всесвітнього дня біженців, що відзначається щороку 20 червня, у столиці представили виставку.
Фото: БФ «Рокада»

Фото: БФ «Рокада»

До Всесвітнього дня біженця на Софійській площі Києва презентували виставку-інсталяцію «Надія вдалині від дому» про переселенців і біженців в Україні.
 

«Щойно почалася війна, наші герої-переселенці схопили свої валізи, домашніх улюбленців та найбільш цінні з речей і тікали світ за очі. Сідаючи в евакуаційні потяги, люди не знали, що на них чекає. Часто вони втрачали все, і тепер мають отримувати підтримку, щоб почати з нуля. Так само й біженці - перетинаючи кордон, вони гадки не мали, де їм нададуть прихисток. Тому ця виставка про взаємодію нашого благодійного фонду як сторони підтримки та про переселенців і біженців, яким ми надаємо допомогу», – розповіла організаторка та голова правління благодійного фонду «Рокада» Наталія Гуржій.

На інсталяції представлено 25 валіз, які розповідають 25 історій переселенців з українських міст, зокрема, Нікополя, Бахмута, Сєвєродонецька, Маріуполя, Нової Каховки, Миколаєва, Бучі, а також людей, які прибули до України з Саудівської Аравії, Ірану, Таджикистану як біженці.

З напіввідкритих валіз видніються речі, які схопили з собою люди, тікаючи від війн і переслідувань – рушники, ключі, дитячі іграшки, зубна щітка, рис. Поряд – переноски для тварин, навіть гітара. Також біля кожної валізи представлено історії українців та іноземців, які почали своє життя «з нуля» на новому місці.

Як зазначила Гуржій, не всі з представлених історії закінчуються хепі-ендом і повною інтеграцією переселенців у нові громади.

Після Києва виставку покажуть в Івано-Франківську, Хмельницькому, Тернополі, Чернівцях, Луцьку, Львові та Рівному.

Додамо, Всесвітній день біженців відзначається щороку 20 червня. Цей день покликаний визнати силу і мужність людей, які були змушені втекти з рідної країни, щоб уникнути конфліктів чи переслідувань.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!