Київ

У Києві психіатр надавав пацієнтам довідки про хворобу для ухилення від мобілізації

818 0
«Послуга» коштувала 6 тис. доларів США.

Завідувача психіатричного відділення однієї зі столичних клінік підозрюють в організації схеми зняття чоловіків з військового обліку за фальшивими меддокументами. За гроші ухилянти могли оформити довідки про інвалідність, щоб потім пройти огляд медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

За даними слідства, лікар за грошову винагороду «допомагав» чоловікам призовного віку оформити документи, що підтверджували наявність у них начебто тяжких захворювань.

За фальшивими діагнозами «клієнти» могли оформити групу інвалідності, отримати висновки про непридатність до військової служби і мали право виїзду за кордон. Виготовлення пакета меддокументів коштувало 6 тис. доларів США з людини.

При цьому у медкартах ухилянтів робилися записи про проходження діагностики, реабілітації, лікування у стаціонарі. Фіктивні відомості також вносилися у базу «eHealth».

Правоохоронці задокументували процес підготовки фіктивних меддокументів про інвалідність для чоловіка призовного віку, на підставі яких він отримав висновок МСЕК про непридатність до військової служби.

На підставі виявлених фактів завідувачу психіатричного відділення столичної клініки повідомили про підозру за ч. 2 ст. 368, ч. 1 ст. 366 КК України. Нині він відсторонений від посади і перебуває під домашнім арештом. У разі доведення вини лікарю загрожує від трьох до шести років позбавлення волі.

Слідчі провели обшуки за місцем роботи фігуранта, а також у приміщенні МСЕК. Вилучили гроші, чорнові записи щодо «пацієнтів» і документи про непридатність до військової служби, які виписували чоловікам після початку повномасштабної війни.

Правоохоронці встановлюють інших підозрюваних, які можуть бути причетні до схеми оформлення фіктивної інвалідності для військовозобов'язаних.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!