Київ

У Києві шахраї поплатились за схему ошукування чоловіків на Tinder-побаченнях в кафе на Печерську. Вирок суду

797 0
Група столичних шахраїв розробила злочинний план по створенню кафе, де жертв «розводили» на гроші через побачення з дівчатами із сайту знайомств.
Ілюстративне фото / відкриті джерела

Ілюстративне фото / відкриті джерела

Підпільне кафе Золотий Лев на вулиці Бастіонна, 3/12, що на столичному Печерську, потрапило під приціл поліції у грудні 2021-го. Правоохоронці встановили, що чоловіки стали жертвами схеми шахраїв, які відкрили кафе, куди під приводом перших побачень на сайті швидких знайомств «розводили» жертв на гроші, виставляючи непідйомні суми за вечерю. 10 квітня 2023 року Печерський районний суд задовольнив клопотання слідчого про затримання двох членів шахрайської групи терміном на пів року.

В ухвалі суду не вказано назву кафе, фігурує лише його адреса - Бастіонна, 3/12. Зате стали відомі окремі деталі злочинної схеми.

Шахраї підшукали осіб із метою залучення їх як адміністраторів зазначеного закладу, а саме прийняття замовлень від відвідувачів та отримання грошових коштів як оплати за обрані ними страви, які були явно завищенні.

Вони також знайшли людей, які використовували акаунти на інтернет-ресурсах для знайомств: Маmba, Tinder, Tabor. Від імені осіб жіночої статі шахраї знайомились із чоловіками, домовляючись із ними про побачення та зустріч у районі гастро-кафе.

Безпосередньо для зустрічі жертв шахраї залучили дівчат, роль яких полягала в запрошенні чоловіків після знайомства до приміщення гастро-кафе — нібито для подальшого спілкування та замовлення їжі та напоїв.

Також шахраї орендували автівки «преміум»-класу, з метою створення імітації заможності дівчат і подальше введення в оману потерпілих осіб чоловічої статі.

Група шахраїв знайшла людей, які погодилися виконувати різні функції: водія, адміністраторів гастро-кафе, ведення «бухгалтерської» звітності, підшукування та консультування «підставних» дівчат, які будуть безпосередньо вводити в оману потерпілих.

В ухвалі суду описана ціла низка епізодів. Ось один із них.

Дівчина в застосунку для знайомств Tinder, познайомилась із потерпілим і під час спілкування домовилась про зустріч 13.09.2021 за адресою: м. Київ, вул. Зверинецька, 10. Вона повідомила, що є начебто заможною донькою впливових батьків, тим самим почала введення в оману потерпілого.

Ще один учасник групи шахраїв, виконуючи свої функції начебто приватного водія дівчини, привіз її на орендованому автомобілі «Mercedes-benz» за вказаною адресою, де вона зустрілась із жертвою і, діючи під наглядом шахраїв, провела хлопця до приміщення гастро-кафе.

У кафе на прохання дівчини хлопець зробив замовлення алкогольних напоїв і страв за завищеними цінами. Своєю чергою шахраї, виконуючи роль менеджерів закладу, направили нібито працівника гастро-кафе, який не був обізнаний щодо протиправних намірів вказаної групи осіб. Він повідомив про необхідність сплати за замовлені страви та алкогольні напої 17 425 гривень.

На прохання хлопця решту замовлених та оплачених ним страв та алкогольних напоїв упакувати із собою на виніс, шахраї надали вказівку передати йому пакет, де вони нібито перебували.

Вийшовши з приміщення гастро-кафе, дівчина швидко покинула місце вчинення злочину — сіла в автомобіль Mercedes-benz. А потерпілий виявив відсутність у вказаному вище пакеті замовлених та оплачених ним страв і напоїв, після чого звернувся до правоохоронних органів.

В релізі поліції від грудня 2021-го йшлось про те, що організував злочинну схему громадянин іншої держави, 1999 року народження, якому допомагала уродженка Ковеля, 2002 року народження, та уродженець Закарпатської області, 1997 року народження. У ЗМІ називали ім'я та громадянство організатора  – росіянин Петро Шалін, він є співзасновником кількох подібних закладів у Москві та Санкт-Петербузі.

У судовому рішенні прописано вирок для двох осіб, а саме застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на пів року. При цьому перша особа перебуває у розшуку, друга особа - уродженка Ковеля. Санкція статті передбачає до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!