Київ

У Києві кількість активістів, що просять прокуратуру прозвітувати про розслідування забудови екопарку «Осокорки», зросла до сотні

619 0
Захисники екопарку кажуть, що прокуратура відверто «зливає» справу на користь забудовника.
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Сотні активістів та громадських об'єднань підписали звернення до Офісу Генерального прокурора з проханням надати публічний звіт щодо розгляду питання забудови озера Небреж. Про це повідомили у пам'яткоохоронному хабі «Цегла».

Як ми писали раніше, за матеріалами журналістів-розслідувачів щодо засипання озера Небреж у лютому 2022 року до Офісу генерального прокурора було направлено звернення з вимогою вжиття невідкладних заходів реагування. Активісти стверджують, що Київська міська рада, приймаючи рішення про передачу земельних ділянок та визначення їх цільового призначення при забудові житлового масиву Осокорки-центральні, перевищила визначені законом повноваження. Зокрема, територія озера Небреж, відповідно до рішення міськради була визначена як «територія житлової та громадської забудови».

«Міська рада своїм рішення фактично перетворила озеро на квадратні метри майбутнього житла. За результатами розгляду відповідні звернення журналістів були направлені до Київської міської прокуратури, яка не вжила належних заходів реагування. А за фактом формальної перевірки обставин справи – заявникам була надана відписка про відсутність порушених прав та законних інтересів», – йдеться у заяві.

У зв’язку з цим, 28 червня 2022 року активісти громадської організації «Екозагін», «Зелена Хвилина» та «Екопарк Осокорки» подали колективну скаргу, яка була задоволена. Справу взяв на розгляд відділ представництва інтересів держави Офісу генерального прокурора.

Як стверджують активісти, прокуратура почала працювати, «почали знаходитись цікаві подробиці і на момент, коли вони мали бути оприлюднені з гори надійшов наказ передати справу сумнівному прокурору».

«Ми розуміємо що таким чином справу зливають і просимо громадськість знову долучитись до нашого звернення з вимогою розібратись, хто і на якій підставі тисне на слідство, допомагаючи забудовнику», – заявляють захисники екопарку просять підтримати відповідне звернення.

Нагадаємо, активісти пам'яткоохоронного хабу «Цегла» вважають, що Генеральна прокуратура стала на бік забудовника Stolitsa Group, яка хоче будувати у природній зоні на Осокорках комплекс H20 (колишня «Патріотика на озерах»).

Доказову базу проти забудови природної зони на берегах озер Тягле і Небреж та її бенефіціарів правоохоронці збирали більше року, однак тиждень тому усі матеріали, що стосуються незаконної забудови, вилучили зі справи, кажуть вони.

Одночасно з вилученням матеріалів генпрокуратурою відновили будівництво на березі озера Небреж, додають у «Цеглі».

Після початку повномасштабного вторгнення прохід до озер заборонений, однак туди пропустили будівельну техніку.

Нагадаємо, поблизу озер Тягле й Небреж на Осокорках планували звести ЖК «Патріотика на озерах», це 43 будинки заввишки від 24 поверхів.У 2018 році між забудовником і місцевими мешканцями почався конфлікт: містяни були проти будівництва й хотіли облаштувати на озерах ландшафтний парк.

У січні 2019 року Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок, які були виділені для будівництва житлового комплексу. Згодом ухвалили рішення про створення ландшафтного парку «Осокорківські луки», а потім – ландшафтного заказника біля озера Тягле.

У 2020 році банк «Аркада» й пов’язана з ними девелоперська компанія, що будувала ЖК «Патріотика на озерах», збанкрутіли, будівельні роботи зупинилися. У 2021 році стало відомо, що добудовувати житлові комплекси «Аркади» може будівельна компанія Stolitsa Group.

Водночас в інтересах забудовника ідею створення парку висловили представники нашвидкоруч створеної ГО «Національний парк збереження та збагачення флори і фауни «Осокорки». Цю організацію створили 12 жовтня 2021 року. Її представники пропонують облаштувати парк на території площею 350 гектарів замість 650, на яких планують забудову.

Узимку 2021-2022 років будівництво на берегах озера Небреж активізувалося. Забудовник продовжує підсипати озеро Небреж і бурити палі, на території працюють будівельні крани й інша техніка. Після початку повномасштабного вторгнення росії, територія екопарку була оголошена замінованою, доступ туди був заборонений, однак вже влітку 2022 року там знову активізувалась робота будівельної техніки.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!