Київ

У Київському центрі нефрології та діалізу пояснили, якими бургерами годують пацієнтів

762 0
Бургери приготовані з білкових продуктів необхідні для поповнення енергією пацієнтів на гемодіалізі.

Для людей, які амбулаторно проходять процедуру гемодіалізу у Київському міському центрі нефрології, передбачений перекус — бургери, приготовані на замовлення лікарні. Про це повідомив директор Центру Едуард Красюк, коментуючи чутки щодо харчування пацієнтів у цьому медзакладі.

За його словами, нині на обліку в Київському міському центрі нефрології та діалізу перебувають близько 800 хворих. Для пацієнтів стаціонару організований повноцінний раціон: сніданок, обід, полуденок та вечеря. Харчування для людей, які відвідують лікарню лише для проходження гемодіалізу, не передбачене. Водночас лікарня організовує для них частування бургерами. Таку традицію запровадили близько двох з половиною років тому.

«Бургери, про які йдеться — перекус для хворих, які отримують сеанси гемодіалізу амбулаторно: приїхали на процедуру у визначений час і після її виконання повернулися додому», — пояснює директор Центру нефрології та діалізу.

Він зазначає, що вибір меню не випадковий: бургери приготовані з білкових продуктів для поповнення енергією пацієнтів на гемодіалізі. Крім того, їх зручно вживати, коли одна рука приєднана до апарата штучної нирки. По-третє, є побажання самих пацієнтів, яким подобаються такі перекуси, каже Едуард Красюк.

Він наголошує, що бургери, які пропонуються пацієнтам Центру, не є аналогом продукту з ресторанів швидкого харчування. Страву готують на замовлення медзакладу з урахуванням потреб хворих із хронічною нирковою недостатністю.

Едуард Красюк нагадав, що нормативні документи, де описані столи та дієти, скасовані понад 10 років тому. Лікарня у своїй діяльності керується наказом № 931 МОЗ України від 29.10.2013, у якому наголошується, що харчування визначається в залежності від індексу маси тіла.

Окрім того, за словами керівника установи, у Центрі нефрології та діалізу розвозять пацієнтів після процедури додому, де вони можуть повноцінно поїсти.

У лютому 2021 року у Київському міському центрі нефрології та діалізу повернулися до частування бургерами всіх пацієнтів, які проходять процедури гемодіалізу. Для їх приготування обрали нового постачальника. Повідомлялося про кілька видів перекусу: бургер із яловим шніцелем, рибним шніцелем, із шніцелем індички, курки, свинини тощо. Основою бургерів є булочка, лист салату та овочі.

Раніше стало відомо, що Київський міський центр нефрології та діалізу оголосив тендер на закупівлю бургерів на понад 1,2 млн грн. Йдеться про постачання 19840 бургерів до 31 грудня 2023 року. Ця інформація викликала обговорення у мережі та сумніви у доцільності годування пацієнтів, які потребують спеціальної дієти, бургерами.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!