У Львові відкрили виставку в честь 150-ліття Івана Боберського

938 0
Її можна відвідати щодня з 10.00 до 17.00 год.
Фото: львівська обласна рада

Фото: львівська обласна рада

У Львівському історичному музеї представили тематичну виставку в честь Івана Боберського. Її відкрили у четвер, 24 серпня, і вона має назву «Лиш з тим народом числиться світ, що є здоровий, розумний, сильний і багатий. До 150-річчя від дня народження Івана Боберського».

Джерело: Львівська обласна рада.

Виставка розкриває непересічний життєвий шлях Івана Боберського – видатного педагога, громадського та державного діяча, одного з перших популяризаторів фізичного виховання та спорту серед українців Галичини та української діаспори. Її можна відвідати щодня з 10.00 до 17.00 год.

Для довідки

Іван Миколайович Боберський  — український педагог, організатор, фундатор, теоретик і практик української національної фізичної культури. Народився в селі Доброгостів, Галичина, Австро-Угорщина, в родині греко-католицького священника. Випускник Львівського університету. Навчався у Відні і Граці. Викладач Львівської академічної гімназії (з 1901).

Він сприяв становленню «Пласту», автор назви цієї організації. Також був головою товариства «Сокіл-Батько» (1908—1918).

Читайте також: Львів'ян кличуть на виставку артефактів війни, застиглих у смолі

В роки Першої світової війни був скарбником Українських січових стрільців (1914—1918). Працював головою відділу військової преси Державного секретаріату ЗУНР (1918—1920). Повноважний представник уряду ЗУНР в США і Канаді (1920). Від 1932 року проживав у Югославії, в місті Тржич, де й помер.

Редагував часописи «Вісти з Запорожа», «Січові вісти». Уклав низку підручників: «Забави й гри рухові» (1904—1905), «Копаний м'яч» (1906), «Значення руханкових товариств» (1909) та інші.

«Батько українського тіловиховання» – так ще за життя називали Івана Боберського, вшановуючи та оцінюючи його внесок у формування нового не тільки фізично розвиненого, а й національно свідомого українського покоління.

Боберський також творець української спортивної термінології (на жаль знищеної радянським окупаційним режимом); автор великої кількості теоретичних праць з фізичного виховання та спорту; творець, співзасновник та ідейний натхненник більшості українських спортивних та громадських організацій поч. ХХ ст.

Нагадаємо, 17 серпня о 18:00 у Палаці Хоткевича відкрили виставку фотографій Олександра Пархоменка та Ірини Рибакової «Соледар. Сіль. Війна». Експозиція складається з 57 фотографій, на яких зображено Соледар до та після повномасштабного вторгнення. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!