У Львові винесли вирок голові ГО за організацію втечі 24 ухилянтів під виглядом волонтерів

4100 0
Також ініціатору втеч ухилянтів присудили штраф.
Михайло Міхняк

Михайло Міхняк

У Львівському апеляційному суді винесли змінений вирок депутату Рудківської міськради Михайлу Міхняку. Чоловік організував схему, за допомогою якої допомагав ухилянтам покинути країну під виглядом волонтерів ГО «Корпус сприяння армії». Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

У вироці суду йдеться, що Міхняк, будучи головою вищезазначеної ГО, користувався службовим становищем та вносив у документи, які згодом подавав до Львівської ОВА, чоловіків віком від 18 до 60 років під виглядом водіїв. Таким чином, вносячи неправдиві дані про осіб, їх вносили до системи «Шлях», аби ті могли безперешкодно перетнути кордон. 

Згідно sз записом у судовому реєстрі, поліція зафіксувала 24 випадки, коли Міхняк допоміг ухилянтам перетнути кордон за описаною схемою. «Волонтери» відправлялися до Європи через різні пункти пропуску за отриманням гуманітарного вантажу та автомобіля для громадської організації «Волонтери Самбірщини», КНП «Хоспіс», Львівської ОВА, однієї з військових частин. 

Проте згодом один із замовників послуг Міхняка вирішив заявити на нього в поліцію, коли останній заявив про ціну у 1000 доларів за внесення у свій список волонтерів. За фактом вимагання хабара останній чоловік написав заяву у правоохоронні органи. 

Сам Міхняк визнав свою провину та підтвердив кожен епізод кримінального правопорушення. Проте також заявив, що потім ухилянти переправляли автівки на ЗСУ. 

Таким чином Михайла Міхняка визнали винним за ч. 2 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України), ч.1 ст. 366 (Службове підроблення), ч. 3 ст. 368-3 (Комерційний підкуп службової особи) Кримінального кодексу України, та призначили йому нове покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років та штрафу у розмірі 4 тис. неоподаткованих мінімумів доходів громадян (68 тис. грн). А також додаткове покарання – позбавлення права обіймати керівні посади в громадських організаціях строком на 3 роки.

Зазначимо, що спочатку Самбірський міськрайонний виніс вирок у вигляді позбавлення волі терміном на 5 років та штраф у розмірі 51 тис. грн. Проте його замінили на 3 роки іспитового терміну. Згодом прокурори оскарили цей вирок у суді, пояснивши, що таке покарання є безпідставним та необгрунтованим.

Читайте також: На Львівщині затримали ухилянта з підробленими документами у пункті перетину державного кордону

Нагадаємо також, що заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод може бути безпосередньо пов’язаним з 28-річним Михайлом Міхняком, який, за даними поліції, допоміг щонайменше 20 ухилянтам виїхати закордон. І, ймовірно, навіть давав йому прямі вказівки, кого слід вносити у подання на виїзд з країни через систему «Шлях». 

Раніше у ЗМІ з’явилися свідчення, що Михайло Міхняк представлявся позаштатним помічником заступника голови Львівської облради, проте Юрій Холод прямо заперечив будь-які ділові стосунки з Міхняком. У соцмережах Михайло Міхняк також представляється як працівник облради, проте у пресслужбі ЛОР зазначили, що протягом останніх двох каденцій Міхняк не був ні помічником жодного з депутатів, ні штатним співробітником. 

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!