У Львові затвердили документ, який регулюватиме вигляд фасадів історичних будинків

2455 0
Паспорт опорядження фасаду буде єдиним документом і регулюватиме питання не лише фарбування споруд, а й встановлення всіх технінчих елементів.
Фото: prolviv.com

Фото: prolviv.com

У Львові затвердили документ, який регулюватиме вигляд фасадів будинків та споруд на території історичного ареалу й об’єктів культурної спадщини, що поза його межами. Відповідне рішення прийняли сьогодні, 19 жовтня, на засіданні виконавчого комітету ЛМР. Йдеться про використання на фасадах кондиціонерів, супутникових антен та інших технічних елементів (електронні табло, монітори, екрани, біжучі стрічки тощо).

За словами керуючої справами виконкому ЛМР Наталії Алєксєєвої, рішення вже тривалий час проходило процедуру опрацювання. Його погодження очікували, зважаючи на запити мешканців. 

Читайте також: В історичному ареалі Львова пропонують збудувати елітне житло. Візуалізація

«Не було такого документа в Львівській міськраді, а мешканці хотіли дізнатися, як це робити (встановлювати технічні елементи тощо – ред.) правильно і легально. До цього в нас діяли проєкт рішення і процедура стосовно демонтажу та встановлення технічних елементів, але цього зараз недостатньо. Ми напрацювали глобальніший документ, що вводить поняття «Паспорт опорядження фасаду». Він буде єдиним документом і регулюватиме питання не лише фарбування фасадів, а й встановлення там технічних елементів  усього, що стосується маркізів, пандусів, навколишнього оздроблення», – каже вона.

Від моменту набуття чинності рішенням мешканці Львова будуть мати можливість легально оформити вигляд фасаду. Окрім цього, процедуру контролю за встановленням чи демонтаженим зберігають. Контроль і моніторинг проводять відповідні районні адміністрації. 

Читайте також: Львів поділять на 28 підрайонів. Що це означає та як вплине на забудову міста

Водночас паспорти опорядження погоджуватимуть в управлінні архітектури та містобудування, а також управлінні охорони історичного середовища. Вони будуть доступні он-лайн, аби кожен охочий міг проконтролювати, чи легально встановлений той або інший об’єкт на фасаді.

Нагадаємо, що ще з 1 січня 2020 року всю проєктну документацію на нове будівництво в історичних місцях мали розробляти відповідно до історико-архітектурних опорних планів. Львів свій план мав отримати на початку 2020-го. Тоді керівниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко розповідала, що Львів поділять на 28 комплексних охоронних зон, а забудови – на кілька категорій: цінну, дисонуючу, компенсаційну та малоцінну. Але план досі не погодили. Детальніше про те, чим це загрозує місту загрожує та чому з цим може зволікати влада, читайте тут.

Минулого року виконком Львівської міськради підтримав проєкт рішення «Про погодження меж історичного ареалу міста Львова». Документ мав би стати першим кроком до затвердження історико-архітектурного опорного плану і захистити історичну частину міста від забудови.

Ольга Коваль

______________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!