Місто обіцяє зберегти історичний простір біля вілли Бачевських у Львові

2125 0
Власник земельної ділянки хоче збудувати багатоквартирний житловий будинок із паркінгом, утім йому відмовили у містобудівних умовах та обмеженнях.
фото пресслужби лмр

фото пресслужби лмр

У Львові відмовили у наданні містобудівних умов та обмежень на будівництво багатоквартирного житлового будинку з громадськими приміщеннями, трансформаторною підстанцією та підземною автостоянкою на вул. Дмитра Вітовського, 35а. Йдеться про територію поруч з віллою Бачевських. Відповідне рішення прийняли на засіданні виконавчого комітету ЛМР.

Зокрема, до ТзОВ «Марконі» висунули зауваження стосовно невідповідності намірів містобудівної документації, відсутності розробленої і затвердженої проєктної документації з визначенням меж, режимів використання пам’ятки місцевого значення, яку приймає орган охорони культурної спадщини. 

Читайте також: Віллу Бачевських у Львові перефарбують у автентичний колір

«Теперішні орендарі вклали зусилля в реставрацію вілли Бачевських, знесли незаконно встановлну там конструкцію, повернули їй історичний вигляд. Ця територія має своє велике історичне значення, тому там має бути збережена історична цінність будівлі. Є чітка позиція громади: тут має бути простір з історичною будівлею, а забудова тут є безглуздям», – пояснив перший заступник міського голови Андрій Москаленко. 

Додамо, що забудовник вже кілька разів подає до суду, щоб отримати дозвільні документи і звести житло саме за цією адресою. Члени виконкому порадили йому прислухатися до громади та облаштувати на тому місці, приміром, громадський простір для мешканців і гостей Львова, а не планувати будь-яку забудову.

Читайте також: Селищна рада Брюховичів продала під забудову колишні землі дитячого табору

Нагадаємо, що у 2004 році земельну ділянку на Вітовського, 35а придбав за пів мільйона акціонерний банк «Брокбізнесбанк». Власником частини цієї земельної ділянки – з боку вулиці Зарицьких, є ТзОВ «Марконі», що, за даними Youcontrol, належить громадянину Польщі Здзіславу Пйотру Плішці. Із 2017 року на території вілли орендарі ведуть будівельні роботи. А у 2018 році власник земельної ділянки вже звертався за містобудівними умовами до міськвиконкому, але їх не погодили. Через рік Львівська міська рада подала позов до Галицького районного суду про відновлення вілли Бачевських, яку перефарбували та прибудували до неї скляну конструкцію.

У лютому 2020 році з пам'ятки місцевого значення вілли Бачевських демонтували скляну прибудову. Попереднього орендаря вілли ПП «Кас Консалтинг» оштрафували. Тоді вони планували розмістити у віллі ресторан. Натомість віллу почав орендувати ПриватБанк: тут мали облаштувати новий центр для VIP-клієнтів. Нові орендарі повернули до автентичного колір її фасаду та вікон, а також відновили оригінальні двері із завісами і навіть підібрали ручку, подібну до автентичної.

Додамо, що раніше у цій будівлі працювало львівське відділення страхової компанії «Брокбізнес», власником якої є Віталій Хомутиннік – співголова депутатської групи «Відродження», колишній член Партії Регіонів. 

Довідка

Вілла Бачевських – пам’ятка архітектури місцевого значення збудована у 1926 році. Архітектор – Вітольд Якімовський. У міжвоєнний час у цьому будинку на вулиці Pełczyńska, 35 (нині Вітовського) проживав власник лікеро-горілчаної фабрики Стефан Бачевський. У часи панування Польщі тут розміщувався почесний консулят Австрії, а в часи СРСР – дитячий садок.

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!