Як містобудівна реформа може вплинути на історичне середовище у Львові

1477 0
Помилка розробників закону у тому, що його не обговорили, зокрема, з органами самоврядування, охорони культурної спадщини, громадськістю тощо.
Джерело: Myron Pankevich

Джерело: Myron Pankevich

Скандальний закон №5655 про містобудівну реформу пропонує позбавити органи місцевого самоврядування права впливати на сферу захисту історичної спадщини. Розвиток громад буде визначати замовник робіт та компʼютерна програма. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця справами виконкому ЛМР Наталія Алєксєєва.

«Не всі кодекси мають такий обсяг, як цей закон. І висновок у тому, що розвиток громад буде визначати замовник та комп’ютерна програма. Якщо ми кажемо, що боремося за культуру та спадщину, то за результатами дії цього закону ми цього більше не зможемо робити. Більшість пам’яток культури перебувають на території громад. Активісти, влада і середовища завжди вболівали за збереження такого надбання. Закон пропонує нас цього позбавити, лише констатує, що є цифровізація і замовник, а будь-яку думку і висновок охорони культурної спадщини не передбачають», – каже вона.

Читайте також: У Львові поблизу аеропорту зведуть багатоквартирний житловий комплекс

За словами Наталії Алєксєєвої, протягом року лише управління охорони історичного середовища у Львові розглядає понад 4000 зверненнь від мешканців. Із них 200 – щодо проєктів будівництва, в основому це проєкти в історичному ареалі або ті, що стосуються реставрації. 

«Після цього закону ми не потрібні. У межах закону вирішили обмежитися на рівні обласної адміністрації, Мінкульту та державної влади, дозволив їм робити погодження проєктів реставрації і окремих частин проєктних документацій стосовно будівництва в зоні ЮНЕСКО чи в буферній зоні», – пояснює вона.

Керуюча справами виконкому ЛМР додає, що закон пропонує замовнику вносити проєкт в реєстр, при цьому той сам може зазначити – перебуває об’єкт в історичному ареалі чи ні, поставивши відповідну галочку лише. Надалі процедура йде за алгоритмом. У реєстрі буде автоматично створений протокол, який буде скеровувати ці документи по інстанціяях. Якщо протокол проходить процедуру без перешкод, то забудовник автоматично отримає право на будівництво. 

Читайте також: На Замарстинівській збудують новий ЖК. Забудовник допоможе вирішити проблему з колектором

«Закон дозволяє здійснити погодження за замовчуванням: якщо ми подали заявку у Мінкульт (йдеться про пам’ятки національного значення) і не отримали відповідь протягом 30 днів (а ми розуміємо, який документообіг у Міністерства), то проєкт автоматично погоджений. Працює комп’ютерна програма. Нам як органу охорони культурної спадщини відведено нібито роль моніторингу», – зазначила вона.

Окрім цього, додала керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, помилка розробників закону у тому, що його не обговорили, зокрема, з органами самоврядування, охорони культурної спадщини, громадськістю (спілка архітекторів, ІКОМОС). Якщо би їхні зауваження взяли до уваги, то закон би був суттєво інакшим. 

«Зараз він спрямований на цифровізацію, без втручання людського фактора. І це дуже добре з одного боку, але з іншого – для цього треба добре підготуватися. У нас досі нема державного реєстру пам’яток, а тут він передбачений як такий, що вже існує, нібито кожен може подивитися – пам’ятка це чи ні. І це не буде перевірено. Думаю, не варто приймати такі закони під час війни», – пояснила Лілія Онищенко у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Петиція з вимогою накласти вето на реформу містобудування набрала необхідну кількість голосів

Нагадаємо, що Верховна Рада під час пленарного засідання 13 грудня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт 5655 про реформування сфери містобудівної діяльності. Тепер його ще має підписати президент. Водночас петиція із вимогою ветувати скандальний закон за добу зібрала необхідні 25 тисяч голосів. Документ, зокрема, передбачає ліквідацію ДАБІ, яка раніше виконувала функції з державного містобудівного нагляду. Цей орган погоджував введення об'єктів в експлуатацію. Після ліквідації ДАБІ замовник має можливість сам обирати, хто буде контролювати будівництво: виконавчий орган сільської, селищної, міської ради з питань містобудівного контролю чи приватні контролери – уповноважені юридичні особи, з якими він укладає договір. Попередньо мери, архітектори та окремі громадські організації закликали не голосувати за цей документ. 
Ольга Коваль
__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!