В історичному ареалі Львова пропонують збудувати багатофункційний комплекс із дворівневим паркінгом

3869 0
Забудовник запевняє, що не менше 100 з 200 запланованих паркомісць передадуть громаді.
фото: проєктне рішення ДП ДІПМ «Містопроект»

фото: проєктне рішення ДП ДІПМ «Містопроект»

В історичному ареалі Львова пропонують збудувати багатофункційний комплекс з житловими одиницями, облаштувати дворівневий паркінг і громадський простір. Йдеться про ділянку, обмежену вулицями Шевченка, Городоцькою, Залізничною. Відповідний проєкт внесення змін до детального плану територій району забудови підтримали на засіданні архітектурно-містобудівної ради Львова. 

Територія розташована в межах історичного ареалу міста, частина з неї (1,92 га/45,6%) потрапляє в межі затверджених червоних ліній вуличної мережі. Суміжно до території внесення змін до ДПТ розташовані пам'ятки історико-культурної спадщини (житлові будинки та вілли). Забудова поруч з ділянкою внесення змін в ДПТ – загалом житлова поверховістю від одного до 5 поверхів (переважно 3), сформована наприкінці ХІХ-го початку 20 століття.

Читайте також: Львівські готелі. Кому належать і чи є там російський бізнес

«Здебільшого зміни стосуються пл. Князя Святослава – це п’ятикутник між вул. Ярослава Мудрого, Олени Степанівни та Морозенка. Вона сформована кількома будівлями, між якими є відкрита автостоянка. Територія давно вимагає змін, про це свідчать ще старі матеріали з львівських газет. Домінантною там є готель «Таурус», а територія автостоянки, що в оренді, використовується для паркування авто. Згідно з офіційним листом експлуатанта «Української спільки автомобілістів», вона розрахована на 85 автомобілів», – пояснює під час засідання містобудівної ради головний архітектор проєкту Юрій Столяров.

Також на території розташований комплекс будівель різного призначення, зокрема ветеринарна клініка та закинута аварійна будівля, де колись була автостанція. За його словами, нині вона загалом має депресивний вигляд. Окрім цього, продовжує він, тут не вистачає закладів обслуговування, кав'ярень, громадських просторів. 

«Там є споруди, що мають демонтувати, для цього підписані меморандуми з власниками будівель, зокрема власником найбільшої – компанією «Моноліт»– вона також виступає одним із ініціаторів ДПТ. З магазином «Кури-гриль» та ветклінікою маємо попередні домовленості про співпрацю: клініці надають інше приміщення і забудовник там має зробити ремонт, «Кури-гриль», відповідно до меморандуму, переселяють в нову забудову», – додає він.

Читайте також: До офісу на Героїв УПА добудують багаторівневий паркінг. Мозаїки Володимира Патика збережуть

Як стверджує архітектор проєкту, компанія-забудовник «Прауд» провела інвентаризацію пам’яток у межах запланованого будівництва, розробила облікову документацію та погодила її в Львівській ОВА. Це має бути додатковою гарантією того, що майбутня забудова не впливатиме на візуальне сприйняття цих пам’яток. Окрім цього, під час засідання представник теперішнього власника території та потенційного забудовника Марко Ткач запевнив, що один рівень паркінгу передадуть громаді Львова – це не менше ста з 200 запланованих паркомісць, оскільки потреба мешканців комплексу буде меншою. Для цього є гарантійний лист.  Разом із тим планують облаштувати громадський простір перед будинком на 2 тисячі кв. метрів.

Унаслідок попередніх громадських слухань проєкт скоригували. Так, основний об'єм будівлі має становити від 2 до 4 поверхів, а 5-6 будуть втоплені.

«Ми представляли варіант, де буде периметральна забудова, що сформувала би внутрішній двір з «Таурусом»та громадський простір перед будинком. Йшлося про висоту забудови від 5 до 7 поверхів, однак були зауваження щодо інсоляції, і щоби її забезпечити, ми з одного боку з 7 знизили до двох. Загалом висоту встановили на рівні 6 поверхів – приблизно 18 метрів», – каже архітектор.

Читайте також: У Львові через вітер обвалилася стіна недобудови. Фото 

Зі слів головного архітектора Львова Антона Коломєцева, цінність цього середовища зрозуміла, надалі потрібно буде ретельно планувати ряд забудови. Він зауважив, що готель «Таурус» поруч є вищим, ніж пропоноване нове будівнитво. Окрім цього, перевагою, додає він, є те, що забудова – міксована, де лише 60% становитиме житло. Як йшлося раніше у пояснювальній записці до детального плану, перед початком проєктних та будівельних робіт мають провести інженерно-геологічні вишукування безпосередньо на ділянках будівництва.

За даними Youcontrol, компанія ТОВ «Прауд Проект 7» зареєстрована у 2019 році на вул. Голубовича у Львові та займається організацією будівництва. Керівником організації є Марко Ткач, а кінцевим бенефіціарним власником Віталій Сулима зі Львова та Рафал Ожаровскі з Польщі. Марко Ткач також зазначений керівником промислово-будівельної групи «Моноліт», бенефіціаром «Прауд Сервіс» тощо.

Ольга Коваль

Візуалізація: ДП ДІПМ «Містопроект»

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!